Nieuws25 apr '12 13:22

Brussel wil meer geld voor 2013

Auteur: Pieter van den Akker

De Europese Commissie wil meer geld voor 2013. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil dat de begroting voor volgend jaar met 6,8 procent stijgt ten opzichte van dit jaar.

Dat maakte voorzitter José Manuel Barroso woensdag bekend. De stijging van de begroting is volgens de commissie nodig om alle eerder aangegane verplichtingen volgend jaar te kunnen betalen.

Afspraken
Barroso hamerde erop dat de commissie zich moet houden aan de eerdere afspraken en dat het niet anders kan dan om meer geld te vragen. Bovendien komen lidstaten 'nu meer dan in andere jaren' met de rekening voor hun deels met EU-geld gefinancierde projecten zoals snelwegen, aldus Barroso.

Broekriem
De begroting voor 2012 bedraagt 129 miljard euro, dat is 1 procent van het bruto binnenlands product van de hele Europese Unie. De begroting gaat grotendeels op aan landbouwsubsidies en investeringen in achtergebleven regio's in de lidstaten.

De vraag om meer geld zal waarschijnlijk bij veel lidstaten verkeerd vallen. Zij moeten juist de broekriem aanhalen door de crisis en de strengere Europese begrotingsregels.

Gerelateerde artikelen