Nieuws25 jan '12 14:22

Pentagon wil grof snijden in vechtmachine

Auteur: Edme Koorstra

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil de komende tien jaar 375 miljard euro bezuinigen. Maar het Amerikaanse leger blijft het 'beste leger ter wereld,' belooft Obama.

Minister Leon Panetta bespreekt donderdag de grote lijnen van de plannen, vooruitlopend op de presentatie van de begroting door president Barack Obama in februari.

Banen schrappen
Bronnen melden al dat duizenden militaire en civiele banen verdwijnen. Het aantal militairen daalt met 30.000 tot 490.000 in 2016. Daarmee behoudt de VS "het beste leger in de wereld'', zoals Obama dinsdag stelde in zijn State of the Union.

Minder JSF's
De bezuiniging beëindigt of beperkt tientallen programma's. Dat treft onder meer het Global Hawk voor onbemande vluchten op grote hoogte, net als het grootste wapenprogramma: de F35 Joint Strike Fighter (JSF). De VS kopen 179 JSF's minder en stellen een deel van de aankopen uit. Tegelijk gaan zeven oude kruisers en enkele amfibische oorlogsschepen met pensioen.

Terugtrekken
Het ministerie van Defensie, het Pentagon dus, moet het komende begrotingsjaar circa 25 miljard euro minder uitgeven dan gepland, maar houdt dan nog altijd 400 miljard euro (523 miljard dollar) over als basis.

De kosten voor de oorlog in Afghanistan dalen circa 25 miljard euro tot circa 63 miljard euro, grotendeels door het terugtrekken van troepen. En twee van de vier gevechtsbrigades in Europa worden teruggetrokken. Het leger moet ook mobieler en wendbaarder worden. De luchtmacht en marine krijgen daarbij meer geld, een trend die ook al zichtbaar was in de vorige meerjarenbegroting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen