Nieuws20 apr '12 18:18

Catshuis over CPB-cijfers begint later

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het Catshuisoverleg over de berekeningen van het Centraal Planbureau begint vrijdagavond waarschijnlijk een uur later. Dat bevestigen bronnen rond het overleg.

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zouden zich om 18 uur in het Catshuis voor het eerst in een gezamenlijke sessie buigen over de doorrekening door het CPB van de plannen, die de onderhandelaars daar vorige week hadden ingeleverd.

Geen bijzondere reden
Het CPB leverde de berekeningen vrijdagmiddag aan, waarna VVD, CDA en PVV ze eerst in eigen kring bestudeerden. Voor het uitstel van het overleg met een uur zou geen bijzondere reden zijn. Partijen wilden zich goed voorbereiden op de gezamenlijke gesprekken. Voor de sessie van de zes onderhandelaars vrijdagavond is geen eindtijd afgesproken.

Effecten
Het CPB heeft de effecten uitgerekend voor het begrotingstekort, voor de economische groei, voor de werkgelegenheid en voor de koopkracht van verschillende groepen burgers. De Europese Commissie eist dat het tekort volgend jaar niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product bedraagt.

Mogelijke breuk
Het overleg kan nog alle kanten op. De onderhandelaars kunnen mogelijk begin volgende week definitief overeenstemming bereiken, waarna de plannen voorgelegd worden aan de fracties van VVD, CDA en PVV. Maar het kan ook zijn dat een of meerdere onderhandelaars de CPB-resultaten echt niet voor hun rekening kunnen nemen, wat tot een breuk in de onderhandelingen zou leiden. Vervroegde verkiezingen lijken dan onvermijdelijk.

Gerelateerde artikelen