Een procent erbij. Misschien ligt de consument daar helemaal niet wakker van. Het leven wordt toch al duurder, kijk maar naar de prijs van benzine of diesel. Zijn de meesten na bijna vijf jaar crisis niet zo ver afgestompt dat het hen niet meer raakt als het Catshuis-beraad erop uitdraait dat de btw wordt opgetrokken en ze straks een beetje extra kwijt zijn voor hun boodschappen, vakantiereizen of diensten van de loodgieter?
Zorgen over de persoonlijke financiën
In het Haarlemse winkelende publiek wint een dame van middelbare leeftijd, onmiskenbaar behorend tot de gegoede burgerij, zich in ieder geval wel al op over de nakende verdere lastenverzwaring. "Ik zal beslist minder vaak uit eten gaan en eerder een theateravond of een film overslaan. Dat is nu toch al duidelijk. Ik kan mij niet langer alles veroorloven. Eens houdt het op. Misschien dat ik dit jaar ook maar geen nieuwe planten voor de voortuin koop."
‘Historisch laag’ consumentenvertrouwen
Ton Anbeek, directievoorzitter van de winkelketen Beter Bed (1200 vestigingen), is eveneens somber. Hij verwacht dat de krimp van de beddenmarkt van ruim 11 procent tot en met februari nog verder zal verergeren.
Gevaarlijk voor kleine producenten
Lydian Zoetman,
directeur
van de Haarlemse bierbrouwer Jopenm maakt zich zorgen, niet persoonlijk maar zakelijk. Zij knikt instemmend als haar buurvrouw op het terras, franchisenemer Masha Vos van de nabijgelegen AH-winkel, uitlegt dat zij de btw-verhoging niet meteen geheel zal doorberekenen aan de klant, maar zal proberen te verhalen op toeleveranciers. Vos: "Doordat Albert Heijn een belangrijke marktspeler is, kunnen wij toeleveranciers vragen mee te werken." AH kan ook grote leveranciers als Unilever onder druk zetten, maar kleine, lokale producenten als Jopen Bier zijn kansloos. Zoetman: "Voor ons is dit veel gevaarlijker."