Nieuws15 feb '12 17:29

Topman Wereldbank stapt op

Auteur: Pieter van den Akker

De Amerikaanse topman van de Wereldbank, Robert Zoellick, stapt eind juni op. Hij kan met een gerust hart weg, want de bank staat er volgens hem 'gezond en sterk' voor.

Het vertrek van de Amerikaan werd woensdag door de Wereldbank bekendgemaakt. Zoellicks eerste vijfjarige termijn als hoogste baas van de ontwikkelingsbank loopt op 30 juni af. De voormalige handelsambassadeur van de Verenigde Staten was de 11e president van de Wereldbank en de 11e Amerikaan die de functie bekleedde.

Leiderschap
Zoellick zei over zijn vertrek: "Het is tijd voor mij om verder te gaan en nieuw leiderschap te ondersteunen.''

Volgens een ongeschreven regel leveren de VS altijd de baas van de Wereldbank en komt de leider van zusterorganisatie IMF altijd uit Europa. De Wereldbank nam in april vorig jaar voorstellen aan die ertoe moeten leiden dat ook kandidaten uit andere landen een kans maken op de baan.

Historische rol
Zoellick prees de 'historische' rol die de Wereldbank in de afgelopen jaren tijdens de diverse economische crises heeft gespeeld. Onder zijn leiding verstrekte de bank voor een recordbedrag van 247 miljard dollar aan hulp op het gebied van onder meer infrastructuur, landbouw, handelsfinanciering, onderwijs en zorg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen