Nieuws21 jan '12 14:20Aangepast op 21 jan '12 15:25

CDA-congres vrolijk van start [update]

Auteur: Pieter van den Akker

Op het CDA-congres zaterdag hangt een blijmoedige sfeer. "Mensen willen echt een stap vooruit zetten'', zei fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA na aanvang.

 "Mensen hebben genoeg van achterom kijken'', constateerde Buma. De fractieleider in de Tweede Kamer noemde het ongelofelijk hoeveel christendemocraten naar het partijcongres in Utrecht zijn gekomen.

Koers
Tekenend is volgens hem ook dat iedereen die hij spreekt ook echt het stuk heeft gelezen van het Strategisch Beraad, dat de koers voor de komende 10 à 15 jaar heeft uitgestippeld.

Het CDA-congres is met ongeveer 1700 leden volgeboekt. De partij moest meer dan 200 leden zelfs nee verkopen, omdat in de afgehuurde zalen van de Utrechtse evenementenlocatie De Fabrique niet meer mensen kunnen.

Applaus voor Donner
Oud-minister Piet Hein Donner kreeg zaterdag een staande ovatie van de leden. Donner was door partijvoorzitter Ruth Peetoom op het podium geroepen om hem te bedanken voor zijn diensten aan de partij. De CDA'er wordt vicevoorzitter van Raad van State na ongeveer 10 jaar minister te zijn geweest (Justitie, Sociale Zaken en van Binnenlandse Zaken).

Donner toonde zich ingenomen met het feit dat hij als 60-plusser nog kan veranderen van functie. "En het voordeel voor het CDA is dat ik geen partijprominent kan worden, want ik moet mijn mond houden'', zei hij, verwijzend naar zijn nieuwe functie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen