Nieuws21 jan '12 13:13Aangepast op 21 jan '12 13:28

Zoekt en gij zult de CDA-koers vinden [update]

Auteur: Pieter van den Akker

Geen echte leider en een flinke tik in de peilingen. Het CDA zoekt naar een nieuwe koers, maar wordt die gevonden?

Ruim 1500 CDA-leden krijgen zaterdagmiddag in een bijzonder partijcongres tekst en uitleg over de nieuw te volgen koers van de partij. Het advies is afkomstig van het Strategisch Beraad van de Christen-Democraten. Belangrijkste aanbeveling: het CDA moet een nieuwe koers varen: het 'radicale midden'.

Keuze voor het midden
Leonard Geluk, lid van het Strategisch Beraad van het CDA, zei zaterdag op BNR: "Het belangrijke voor het CDA is dat de partij een nieuwe koers bepaalt. We maken andere keuzes, omdat we vinden dat een keuze voor het midden goed is voor Nederland."

PVV-trauma
Het trauma voor veel CDA'ers wordt gevormd door gedoogpartner PVV, legde BNR's Harmke Pijpers hem voor. Geluk daarover: "Er zijn goede afspraken voor gemaakt. Maar het mag helder zijn dat het CDA op een aantal cruciale punten voor iets anders staat dan waar de PVV voor staat. Dat zal niemand verbazen."

Verhagen grootmoedig
CDA-prominent en oud-minister van Landbouw Cees Veerman vindt het een "grootmoedige daad'' dat CDA-minister Maxime Verhagen heeft laten weten niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Veerman zei dat zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

"Dat hij plaats maakt en duidelijkheid geeft over zijn positie is grootmoedig. Hij heeft dat besluit genomen, daar heb ik alleen maar waardering voor. Verhagen heeft een drive om dingen tot stand te brengen, daar kan je het niet mee eens zijn. Maar als een persoon met zoveel idealen zo'n beslissing neemt, dan is dat gewoon klasse'', zei Veerman.

Veerman geen lijsttrekker
Veerman noemde het "uitgesloten'' dat hij zich beschikbaar stelt als lijsttrekker. Hij wilde geen namen noemen van CDA'ers die in zijn ogen kandidaat zijn. Hij pleit voor een goede procedure, waarna de juiste persoon 'komt bovendrijven'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen