Nieuws31 jan '12 12:01

Everglades: pythonparadijs

Auteur: Marjan van den Berg

Uitheemse slangen snaaien het natuurgebied de Everglades in Florida leeg.

Jarenlang hebben wetenschappers zoogdieren geteld in de Everglades. Daarbij is gebleken dat het aantal wasberen, konijnen en rode lynxen enorm afneemt. Vermoedelijk heeft dit te maken met de groei in de populatie pythons. Dat stellen onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academic of Sciences (PNAS).

Er zijn 99 procent minder wasberen en 87,5 procent minder lynxen waargenomen, vergeleken met de periode voordat er pythons in het moerasgebied rondkropen. Ook het aantal watervogels lijkt te zijn afgenomen.

Natuurlijke vijanden
De pythons doen het goed in de Everglades omdat ze daar bijna geen natuurlijke vijanden hebben. Alleen van alligators hebben ze iets te duchten, al zijn er ook gevallen bekend van pythons die alligators verorberden.

Pythons kwamen aanvankelijk niet voor in de Everglades. Vermoedelijk zijn als huisdier gehouden pythons ontsnapt, of door hun eigenaren uitgezet.

Maatregelen
In de Everglades zijn inmiddels al enige tijd reptielenjagers werkzaam, die jaarlijks honderden pythons uit het gebied kunnen verwijderen.

Minister Ken Salazar van Binnenlandse Zaken liet eerder deze maand weten dat de Amerikaanse regering bereid is een importverbod in te stellen op tijgerpythons. Volgens sommige wetenschappers komt die stap 30 jaar te laat en is het niet meer mogelijk de wurgslangen uit de Everglades krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen