Nieuws7 dec '11 11:23

Lelystad Airport mag niet uitbreiden

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet mag vliegveld Lelystad niet uitbreiden zoals gepland. De Raad van State vindt dat de plannen in strijd zijn met de Luchtvaartwet.

In oktober 2009 presenteerden de toenmalige ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM uitgebreide plannen voor de ontwikkeling van de luchthaven. Naast het inzetten op meer zakelijk verkeer, moeten de start- en landingsbaan op termijn worden verlengd zodat ook grotere vliegtuigen de luchthaven kunnen bereiken. Ook is de ambitie Europese lijndiensten van Schiphol te verplaatsen naar Lelystad Airport.

Bezwaar
Tegen het besluit van het kabinet maakten tien partijen bezwaar, waaronder de gemeentebesturen van Dronten en Zeewolde, de belangenvereniging Almere-Hout en een groot aantal agrarische ondernemers uit de provincie Flevoland.

De Raad van State heeft de plannen getoetst aan de Luchtvaartwet en geoordeeld dat de onderbouwing van de gewenste uitbreiding daarmee in strijd is. Het grootste bezwaar van de raad is dat in het besluit van de ministers de exacte vliegroutes niet vastliggen. De gevolgen voor bijvoorbeeld omliggende agrarische bedrijven en het milieu zijn daarom niet in te schatten.

Lelystad blijft wel open
Om de verdere ontwikkeling van luchthaven Lelystad mogelijk te maken, is een nieuw besluit nodig, aldus de raad. In het belang van de luchthaven heeft de Raad van State bepaald dat Lelystad Airport tot die tijd in de huidige omvang in werking mag zijn.

In 2003, 2005 en 2007 vernietigde de raad ook al plannen voor de uitbreiding van de luchthaven in Flevoland.

Gerelateerde artikelen