Nieuws18 nov '11 07:42

Monti's echte vuurdoop moet nog komen

Auteur: BNR Webredactie

Het Italiaanse Hogerhuis steunt premier Mario Monti. Maar houdt hij die steun als het er straks echt op aankomt?

De eerste klap is een daalder waard. De Italiaanse premier Monti heeft het vertrouwen van het Hogerhuis. Donderdagavond stemde een overgrote meerderheid van de senaat voor de nieuwe regering en het pakket met hervormingen. Maar Monti's echte vuurproef moet nog komen, zegt BNR-Italië correspondent Maarten Veeger.

Met de steun van de overgrote meerderheid van de Italiaanse senaat kan Monti in ieder geval aan de slag. Maar zijn beweegruimte lijkt beperkt. Veeger:"Hij heeft zijn plannen een beetje ontvouwd maar hij moet toch heel voorzichtig manoeuvreren. Hij heeft wel de steun van al die partijen. Maar zij zeggen bijna allemaal dat zij dat nog wel zullen bekijken als het puntje bij paaltje komt in het parlement en als alle details worden besproken."

"Onder druk van de noodsituatie waar Italië in zit en de financiële markten die het land niet vertrouwen gaat nu iedereen akkoord. Maar als er straks in het parlement moet worden gestemd over een extra belasting voor vermogenden dan zul je zien dat de partij van Berlusconi en de Lega Nord zich daar heel erg tegen gaan verzetten. Dan is het maar de vraag of Monti dat soort dingen door het parlement gesleept krijgt", zegt Maarten Veeger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen