Nieuws29 mrt '12 00:26Aangepast op 29 mrt '12 06:11

Nieuwe banken moeten onder de loep

Auteur: Fleur de Bruijn

Minister Jan Kees de Jager ziet wel iets in een onafhankelijke commissie die zich gaat buigen over de toekomst van de financiële sector in Nederland.

Zo'n commissie, een initiatief van CDA en PvdA, moet wat De Jager betreft breed zijn samengesteld, met onder meer vertegenwoordigers van consumentenorganisaties, de wetenschap en het bedrijfsleven en met mensen die grote kennis hebben van de financiële sector. Dit zei hij woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het CDA wil dat de commissie bekijkt hoe de financiële stabiliteit in de toekomst gewaarborgd kan worden en hoe kredietverlening aan consumenten en bedrijven op peil kan blijven.

Scheiding van banken
Verder kan de commissie zich ook richten op de eventuele scheiding van banken, in een deel gericht op spaarders en een deel voor private activiteiten. Minister De Jager is geen voorstander van het op voorhand scheiden van nuts- en zakenbanken.

Wel wil hij dat in crisistijd het spaargeld eruit gehaald kan worden zodat het veiliggesteld is. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt hem daarin.

Wijffels voorzitter
De commissie zou wat De Jager betreft kunnen volgen op een soortgelijke werkgroep die op Europees niveau bezig is en naar verwachting na de zomer klaar is. Herman Wijffels, oud-topman van de Rabobank, maakt er deel van uit. Hij pleitte deze week bij de Tweede Kamer voor een Nederlandse werkgroep. Sommige Kamerleden zien Wijffels als toekomstig voorzitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen