Nieuws25 apr '12 22:00Aangepast op 26 apr '12 06:57

Leden CDA mogen lijsttrekker kiezen

Auteur: Anne-Greet Haars

De leden van het CDA mogen kiezen wie zij als lijsttrekker van de partij willen. Dat maakte partijvoorzitter Ruth Peetoom bekend na een vergadering van het partijbestuur in Utrecht.

Kandidaten kunnen zich tot 4 mei aanmelden. Enkele dagen later worden zij dan gepresenteerd aan de leden. In een eerste stemronde wordt het aantal gegadigden teruggebracht naar twee, waarna een tweede en laatste stemronde volgt.

Op 1 juni moet dan duidelijk zijn wie de nieuwe lijsttrekker wordt.

Verbinden
Volgens Peetoom moet de nieuwe lijsttrekker een "herkenbare christen-democraat zijn, die geloofwaardig kan laten zien waar het CDA voor staat''. De lijsttrekker moet kunnen verbinden en in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen. Peetoom stelt dat het van deze tijd is dat de leden van de partij mogen kiezen.

Het is voor het eerst dat op deze manier bij het CDA een lijsttrekker wordt gekozen. Tot nog toe droeg het bestuur iemand voor die door het congres werd bekrachtigd. Iedereen mag solliciteren, zolang hij of zij maar langer dan een jaar lid is van het CDA.

Interne verkiezingen
Veel CDA-prominenten riepen de afgelopen tijd op tot een lijsttrekkersverkiezing. Onder anderen vicepremier Maxime Verhagen, minister Marja van Bijsterveldt en de CDA-jongeren pleitten voor interne verkiezingen.

Kandidaten
Wie de kandidaten gaan worden, is vooralsnog afwachten. Partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA verwacht dat zich "veel meer dan twee kandidaten'' melden voor het lijsttrekkerschap.

Namen die nu worden genoemd als mogelijke kandidaten zijn die van fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs). Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft eerder gezegd alleen te willen als er geen goede kandidaat naar voren komt.

Debatten
Op 7 mei maakt een selectiecommissie de kandidaten voor de verkiezing bekend. Daarna volgt een aantal debatten. Op 18 mei wordt de uitslag van de eerste stemronde bekend. Dan blijven er twee kandidaten over, die dan nogmaals in debat gaan. Na een tweede stemronde moet dan op 1 juni de lijsttrekker bekend zijn.

Gerelateerde artikelen