Nieuws1 jun '12 12:00

BNR Europa | Column Judith Merkies Bruggen bouwen naar werkelijke groei

Auteur: Nelleke van der Heiden

"Many bridges to cross", denkt François Hollande, maar dan op zijn Frans, of misschien wel "sur le pont d’Avignon". En Angela Merkel denkt nostalgisch aan "Über sieben Brücken muss man gehen", van de Oost-Duitse band Karat.

Bruggen bouwen naar groei - Hollande neemt dat letterlijk. Hij wil bruggen en wegen bouwen om groei te bespoedigen en iedereen weer aan het werk te krijgen. Merkel kiest voor een lange lijdensweg.

Crisis bestrijden
Ouderwetse overheidsinvesteringen om de economie te stimuleren en de crisis te bestrijden? Als er iets is dat bijvoorbeeld Spanje op dit moment in overvloed heeft, zijn het juist bruggen, straten en huizen. Groei moet dit keer uit een andere hoek komen.

Niet uit het aanjagen van consumptie en productie van goederen, maar uit het aanjagen van een houdbare economie. Een economie die diensten en slim omgaan met energie met een maakindustrie combineert. In zo’n economie helpt de overheid bij het aanjagen van hergebruik van grondstoffen en van efficiëntie in gebruik. Geen geld uitgeven aan nieuwe spullen, maar ze laten repareren, geeft ook economische impulsen.

Te korte levensduur
Maar op dit moment zijn diensten overal in Europa duur en reparateurs zijn nauwelijks te vinden. Ga met je kapotte waterkoker, wasmachine of tv naar de winkel en je wordt geadviseerd een nieuwe te kopen. En voilà: je hebt weer een product met een te korte levensduur.

Ja, Europa verkeert in woelig en woest water, maar alleen een brug bouwen en aan Simon & Garfunkel denken, zal niet helpen. Het is tijd voor een heel ander groeimodel. Anders eindigen we net zo als de Red Hot Chilli Peppers: under the bridge.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen