Nieuws27 mrt '12 19:02

Laat het je baas niet horen...

Auteur: Pieter van den Akker

De verkeerde dingen zeggen tegen je baas kan je je carrière kosten. Tien dingen die je maar beter voor je kan houden.

1. Kan je dat voor me opschrijven?
Met aantekeningen maken is niets mis. Maar dat moet je wel zélf doen. Vraag niet aan je baas om notities te maken over details die tijdens het gesprek aan bod komen.

2. Ik heb vliegtickets geboekt
Neem geen vrij zonder dat te overleggen. De kans bestaat altijd dat er net een belangrijk project loopt als jij in het vliegtuig wil stappen.

3. Mijn fout.
Er is niets frustrerender dan een werknemer die dit achteloos zegt en doodleuk over de misser stapt. Neem je verantwoordelijkheid, maak duidelijk dat je ervan baalt en leg uit hoe je je fout herstelt.

4. Ik kan niet samenwerken met...
Weigeren om met een bepaalde collega samen te werken is een ongewoon en extreem statement. In plaats daarvan kan je beter uitleggen waarom je het lastig vindt om met je collega samen te werken. Vraag vervolgens om advies om de samenwerking te verbeteren.

5. Ik ben onmisbaar
Niemand is onmisbaar, zelfs de directeur niet. Wie wel zegt dat 'ie onmisbaar is doet alsof 'ie een voorkeursbehandeling verdient.

6. Doe dat, anders stop ik ermee
Dreigen met opstappen als je geen vrije dag kan opnemen of geen salarisverhoging krijgt, werkt averechts. Overwegen om te vertrekken kan altijd, maar zeg het niet hardop. Je verliest het respect van je baas en je zet de verhoudingen er op scherp mee.

7. Ik kan ergens anders gaan werken
Je baas om de oren slaan met een aanbod van een andere werkgever, is niet verstandig. Gebruik zo'n aanbod niet als wisselgeld als je meer betaald wil krijgen. Wat je wel moet doen in zo'n geval? Onderhandelen op een fatsoenlijke manier en sleep er geen andere aanbiedingen met de haren bij.

8. Waar maak je je druk om?
Als je baas zich ergens druk om maakt, moet jij je ook zorgen maken. Benadrukken dat  je niet snapt dat het een probleem is, is minachtend en respectloos. Als je het probleem echt niet ziet, vraag dan op bescheiden wijze om opheldering.

9. Ik kan dat niet doen, omdat ik iets anders moet doen
Zeg niet zomaar dat je niet kan doen wat je wordt gevraagd. Het is veel beter om uitleggen dat er ook wat anders op je agenda staat en vraag je baas mee te denken hoe het het beste te combineren is en wat prioriteit heeft.

10. Dat is mijn werk niet
Wil je de steun van je baas verliezen, zeg dan vooral dat je iets weigert te doen omdat het niet in je takenpakket zit. Stel je flexibel op en maak van je zelf een waardevolle werknemer.

(Bron: Business Insider)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen