Nieuws23 jan '12 10:45Aangepast op 23 jan '12 11:44

Nieuw parlement Egypte bijeen

Auteur: Anne-Greet Haars

De nieuwe volksassemblee in Egypte is maandag voor het eerst bijeen voor een vergadering. Het parlement is voor het eerst in decennia door vrije verkiezingen tot stand gekomen.

De Moslimbroederschap heeft de meeste zetels in het parlement maar de conservatieve partij, die tot voor kort verboden was, heeft nét geen absolute meerderheid.

Herdenken
De eerste zitting werd geopend door Mahmoud al-Saqa, met 81 jaar het oudste parlementslid. Hij bezet een zetel namens de liberale Wafd-partij.

Saqa riep de 508 parlementariërs op de 'martelaren van de revolutie' te herdenken die het afgelopen jaar tijdens de massale protesten tegen het bewind van dictator Hosni Mubarak zijn omgekomen.

Eed
Kort nadat Saqa het woord had gevoerd, kwam het tot conflicten in de zaal. Verscheidene afgevaardigden wilden de eed op de grondwet niet volgens de voorgeschreven formule afleggen. Een radicale moslim voegde een verwijzing naar de islamitische wetgeving toe en een ander zwoer op de 'martelaren van de revolutie'.

Historisch
Het nieuwe parlement is het resultaat van een historische stembusgang in Egypte, die van november tot en met januari in etappes werd gehouden. De verkiezingen volgden op de val van dictator Hosni Mubarak in februari vorig jaar.

Militaire raad
Het land wordt sindsdien bestuurd door een militaire raad onder leiding van veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi. De militairen blijven aan de macht tot de presidentsverkiezingen in juni, maar de zitting van maandag is volgens waarnemers een mijlpaal in de overgang naar de democratie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen