Nieuws8 dec '11 13:50Aangepast op 8 dec '11 16:40

ECB verlaagt rente tot 1 procent [update]

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank heeft de rente donderdag zoals verwacht verlaagd van 1,25 naar 1 procent.

Het is de tweede renteverlaging op rij. ECB-president Mario Draghi verraste de financiële markten in november, een dag na zijn aantreden, met een verlaging van 1,5 procent naar 1,25 procent.

"Het is bedoeld om het geldverkeer tussen banken te versoepelen", legde BNR's economieredacteur Rob Jansen vlak na bekendmaking van het nieuws uit. "We voelen er niet direct wat van, maar op termijn zijn het maatregelen die de economie moeten verbeteren."

Staatsobligaties
De ECB schiet banken in de eurozone te hulp met twee rondes waarin leningen worden verstrekt met looptijden van 3 jaar. De centrale bank maakte donderdag ook bekend alle aanvragen voor krediet in te zullen willigen. Daarmee moet een nieuwe kredietcrisis worden voorkomen.

In het eerste kwartaal van 2012 moeten banken in totaal 230 miljard euro aan obligatieleningen herfinancieren. De nieuwe leenruimte bij de ECB zal daarbij goed van pas komen.

De ECB, die eerder op de dag de rente met 0,25 procentpunt verlaagde tot 1 procent, verlaagde donderdag ook de verwachting voor de economische groei in 2012. De centrale bank denkt dat de economie van de eurozone zich zal bewegen tussen een krimp van 0,4 procent en een groei van 1 procent. Bij de vorige schatting, in september, ging de ECB nog uit van een groei van 0,4 à 2,2 procent.

Groeiprognose bijgesteld
Ook de groeiprognose voor dit jaar werd bijgesteld, tot een groei tussen 1,5 en 1,7 procent. In september was dat nog 1,4 tot 1,8 procent. De ECB verwacht in 2013 een economische groei van 0,3 à 2,3 procent.

Klik hier voor de toespraak van Mario Draghi.

Symptoombestrijding
Hoofdeconoom Holger Schmieding van Berenberg Bank vindt dat de extra hulp die de banken nu van de ECB krijgen erg ver gaat. "Maar het blijft toch vooral symptoombestrijding", tekende het Financieele Dagblad op.

"Hoeveel liquiditeitsinjecties het bancaire systeem ook toegediend krijgt, het zal nooit genoeg zijn om de situatie te stabiliseren. Tenminste, zo lang de markten ervan uit blijven gaan dat Italiaanse en Spaanse staatsleningen giftig zijn bij gebrek aan een deugdelijk vangnet."

Gerelateerde artikelen