Nieuws7 sep '12 23:11

Buma omzeilt lastige klip

Auteur: Pieter van den Akker

CDA-leider Buma heeft zich op de vlakte gehouden in zijn reactie op het verhaal van partijgenoot en fractiegenoot Raymond Knops over defensiebezuinigingen.

"Het zijn niet mijn woorden'', zei Buma alleen vanavond in het RTL-programma Wat kiest Nederland. Knops had donderdag gezegd dat de grootste aanslag op onze veiligheid en welvaart vooralsnog niet van terreurorganisatie al-Qaeda dreigt te komen, maar van de linkse partijen.

Ook waarschuwde Knops dat 12 september - de dag van de verkiezingen - wel eens een '11 september' voor de militairen kan worden, verwijzend naar de terreuraanslagen op onder meer New York in 2001.

Emotie
Knops stoort zich erg aan plannen bij linkse partijen die flink willen snijden in Defensie, na de forse bezuiniging die al is doorgevoerd. Volgens Buma is de emotie van Knops te verklaren omdat die een oud-militair is. De zorgen over de gevolgen voor Defensie deelt Buma, maar de woorden van Knops zou hij niet kiezen. Verder afstand nemen van Knops wilde Buma niet. PvdA en SP vonden de vergelijking van Knops zeer ongepast.

Steun aan Peetoom
Buma zei vanavond verder dat hij zich volledig schaart achter partijvoorzitter Ruth Peetoom, ook als het CDA woensdag bij de verkiezingen een forse nederlaag te verwerken krijgt.

Peetoom zette sinds haar aantreden een nieuwe koers in bij het CDA, die ook terug te zien was door een flinke vernieuwing op de kandidatenlijst bij de komende verkiezingen. Buma benadrukte dat hij samen optrekt met Peetoom en pal voor haar staat als haar positie onder druk zou komen te staan. Overigens heeft Buma daar geen enkel signaal over gekregen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen