Nieuws6 apr '12 14:31

PVV: geen hulp voor Suriname meer

Auteur: Pieter van den Akker

De PVV wil dat Nederland stopt met het geven van ontwikkelingshulp aan Suriname. Aanleiding is de door het Surinaamse parlement aangenomen amnestiewet.

Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingshulp) zou de geplande miljoenen voor Suriname niet over moeten maken, stelde Tweede Kamerlid Johan Driessen vrijdag. "Hij zou alle hulp aan Suriname direct moeten stopzetten. Wat ons betreft geven we geen cent meer aan die bananenrepubliek'', aldus de PVV'er.

Hulp afgebouwd
De hulp aan Suriname is de afgelopen jaren al flink afgebouwd. Dit jaar krijgt het Zuid-Amerikaanse land nog 12,3 miljoen euro. In 2013 gaat het nog om 6 miljoen en de twee jaar daarna om elk 50.000 euro. Die gelden gaan niet naar de regering, maar naar maatschappelijke organisaties.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zei donderdag na de ministerraad in overleg te zijn met andere landen over eventuele verdere maatregelen. Hij ging niet in op vragen over concrete maatregelen, maar stelde wel dat hij de "mens-tot-mens'' contacten tussen Surinamers en Nederlanders niet wil schaden.

Inreisverbod
Rosenthal riep in reactie op de aangenomen amnestiewet de Nederlandse ambassadeur terug. Verder stelde hij dat de verdachten van de decembermoorden in Nederland niet welkom zijn. Hij maakt zich ook hard voor een inreisverbod in andere Europese landen.

Gerelateerde artikelen