Daardoor zou Bouterse veroordeling voor de decembermoorden in 1982 kunnen ontlopen. "Het is bedoeld om de hele natie te genezen", zei Bouterse verder over de amnestiewet. Hij was de afgelopen dagen op bezoek in Guyana.
De Nederlandse regering keurt de wet af en heeft de ambassadeur uit Suriname teruggehaald.
Inzicht in Nederlandse dossiers
De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin heeft aangegeven dat hij inzicht wil krijgen in de Nederlandse dossiers over de jaren '80. Hij zal hiertoe binnenkort een verzoek indienen bij zijn collega Uri Rosenthal.
Waarheids- en verzoeningscommissie
In de amnestiewet die het Surinaamse parlement woensdag heeft aangenomen is toegevoegd dat de regering een waarheids- en verzoeningscommissie moet instellen om de werkelijke gebeurtenissen rond de decembermoorden in 1982 boven water te krijgen. Volgens Lackin zijn de Nederlandse dossiers een belangrijke bron voor die waarheidsvinding.
Nederlandse betrokkenheid
Er zijn theorieën in omloop over Nederlandse (militaire) betrokkenheid bij de staatsgreep in 1980. Volgens Lackin is het 'opvallend' dat het huidige Nederlandse kabinet onlangs heeft besloten om het dossier voor zestig jaar te bevriezen.
Ambassadeur
Lackin liet ook weten dat hij niet verwacht dat Suriname internationale consequenties zal ondervinden door de amnestiewet. Dat Nederland haar ambassadeur heeft teruggeroepen is volgens hem een normaal diplomatiek gebruik en geen 'zwaar ding'.
Bouterse is de belangrijkste van 25 verdachten van de moorden waarvoor amnestie wordt verleend.