Nieuws1 nov '12 06:38Aangepast op 1 nov '12 07:46

Overheid moet haast maken met kustbescherming

Auteur: Harmen Simon Teunis

De overheid moet meer haast maken met de bescherming van de Nederlandse kust. Die oproep doet Deltacommissaris Wim Kuijken donderdag.

Deltacommissaris Wim Kuijken
Deltacommissaris Wim Kuijken

Door de zeespiegelstijging en de klimaatverandering neemt de kans flink toe dat het in de komende tientallen jaren een keer fout gaat. "Een grote storm op zee en hoog water in de rivieren, niet eens extreem, kan tot problemen leiden. Daar moeten we ons echt op voorbereiden. Met de keringen, met de ruimtelijke inrichting van vitale objecten maar ook met het voorbereid zijn met de rampenbestrijding”, zegt Deltacommissaris Wim Kuijken op BNR.

Overstromingsrisico's
Kuijken benadrukt dat het vooral gaat om over overstromingsrisico’s waar we tot nu toe nog geen rekening mee hebben gehouden. Op dit moment voldoen we in Nederland namelijk nog niet overal aan de wettelijke norm, zegt hij.

"Ik vind als Deltacommissaris dat we tempo moeten maken met de werken die we doen. En vervolgens gaan we beslissingen nemen over de periode daarna. Alles wat we nu doen nog is gebaseerd op de situatie van 1960. Maar we hebben inmiddels zoveel meer mensen en zoveel meer economie te beschermen, dat we echt nog een tandje erbij moeten zetten."

Sandy
Orkaan Sandy, die de afgelopen dagen over Amerika raasde, moet een voorbeeld zijn waarom op onze lauweren rusten geen optie is. Want we hebben in dit land heel veel te beschermen, stelt de Deltacommissaris.

"We meten dat de zeespiegel stijgt, de bodem daalt en dat de extremen in het weer toenemen. Je ziet in Amerika ook wat de maatschappelijke effecten zijn als je zoiets overkomt. Het is goed dat we ons realiseren dat we nog heel hard moeten werken in onze delta om op orde te blijven. Ook in deze eeuw, daar waar de natuur zo verandert."

Nationale Deltacongres
Donderdag is het derde Nationale Deltacongres, de plek waar Kuijken alle ambtenaren, dijkgraven en andere deskundigen nog een keer heel helder wil vertellen dat het gevaar van de zee groter wordt en dat we ons daar tegen moeten verdedigen.

"Ik vraag in het programma ook vooral aandacht van iedereen om iedereen om het tempo erin te houden en goed met elkaar te bedenken of we het op tijd klaar hebben."

Op tijd klaar zijn
En het op tijd klaar zijn voor een hogere zeespiegel en extremer weer: dat gaat erom spannen. Dat is het belangrijkste voor Kuijken: "Er is veel werk te doen en ik hoop dat we het op tijd af kunnen krijgen."

Reactie Cees Veerman
Cees Veerman, oud-minister van Landbouw, vertelt donderdagochtend dat hij in 2008 het rapport Tweede Deltacommissie heeft gemaakt op verzoek van de regering. “Daarin staat precies van Wim Kuijken zojuist herhaalt: een deel van de dijken zijn niet aan de norm, terwijl de bevolking en economie gegroeid zijn.”

Achter de broek aanzitten
“Maar het is een gecompliceerde aangelegenheid. We hebben ons toen ook gerealiseerd dat we wel een rapport kunnen schrijven over hoe het ervoor staat, maar dat het er vooral op aankomt dat we ook een wettelijk kader hebben en financiën en iemand die de boel aanjaagt. Dat is allemaal gebeurd”, vertelt Veerman. “De rol van Kuijken is om iedereen achter de broek aan te zitten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen