Nieuws12 apr '11 07:00Aangepast op 12 apr '11 11:47

Tepco: Fukushima kan Tsjernobyl overtreffen

Auteur: Edme Koorstra

Japan heeft de ramp in de kerncentrale Fukushima I ingedeeld in de hoogste categorie van de INES-schaal voor nucleaire incidenten. De exploitant van Fukushima I, Tepco, vreest dat de gelekte hoeveelheid radioactiviteit uiteindelijk die van Tsjernobyl overschrijdt.

Fukushima is gestegen van niveau vijf naar zeven op de internationale schaal. Het incident is daarmee gekwalificeerd als een 'zeer groot ongeluk'. De enige nucleaire ramp die dezelfde kwalificatie kreeg was het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 in de toenmalige Sovjet-Unie.
Niveau zeven van de INES-schaal betekent dat een grote hoeveelheid radioactief materiaal is vrijgekomen die gevolgen heeft voor de gezondheid en het milieu in de wijde omgeving.
Niet even zwaar als Tsjernobyl
Hoewel het in Japan om een zeer ernstig ongeluk gaat, kan de ramp niet even zwaar genoemd worden als het ongeluk in Tsjernobyl. Volgens schattingen van het Japanse atoomagentschap is de gelekte hoeveelheid radioactiviteit door Fukushima I ongeveer 10 procent van de uitstoot destijds in Tsjernobyl.
Stralingslekkage
De exploitant van Fukushima I, Tepco, liet dinsdag echter weten te vrezen dat de gelekte hoeveelheid radioactiviteit uiteindelijk die van Tsjernobyl overschrijdt. "De stralingslekkage is niet geheel gestopt", aldus een functionaris van het bedrijf tegen verslaggevers.
Aardbeving en tsunami
De Japanse kerncentrale raakte in de problemen toen hij op 11 maart werd getroffen door een aardbeving en een tsunami, die in Japan vele duizenden levens eisten. De koelsystemen vielen uit, waardoor de reactors oververhit raakten. Dit had uiteindelijk een gedeeltelijke meltdown tot gevolg. De daaropvolgende explosies zorgden ervoor dat radioactviteit kon weglekken.
Impract kan zich nog jaren laten voelen
De impact van de kernramp in Japan kan zich nog vele jaren laten voelen. Dat zei stralingsdeskundige Folkert Draaisma van de Nuclear Research & consultancy Group in Petten. Hij maakt de vergelijking met Tsjernobyl. "Daar worden 25 jaar na de ramp nog steeds te hoge hoeveelheden schadelijke stoffen aangetroffen in bepaalde producten. Het gaat dan om cesium, dat is veel minder vluchtig dan jodium dat ook vrijkomt bij radioactieve straling."
Ondanks het feit dat de ramp in Japan nu officieel in dezelfde categorie valt als de ramp in Tsjernobyl zal de schade toch beperkter blijken, denkt Draaisma. "In Japan ging het lekken van radioactiviteit geleidelijk, waardoor er genoeg tijd was om mensen te evacueren. Dat was helemaal niet aan de orde na de grote explosie in Tsjernobyl."

Klik op de button rechts om te luisteren naar nucleair deskundige Wim Turkenburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen