Nieuws9 dec '11 07:41

Excuses en vergoeding na bloedbad Java

Auteur: BNR Webredactie

64 jaar nadat Nederlandse militairen een bloedbad aanrichten in het Indonesische dorp Rawagede, zijn er nu officieel excuses gekomen. En een schadevergoeding.

Ambassadeur Tjeerd de Zwaan heeft namens Nederland bij een officiële herdenking in het Javaanse dorp spijt betuigt voor de slachting onder mannelijke dorpelingen.

Schadevergoeding
Half september bepaalde de rechtbank in Den Haag dat Nederland aansprakelijk is. Negen nabestaanden krijgen een schadevergoeding van 20.000 euro per persoon. De Zwaan zei ook te hopen dat de schikking zal helpen het hoofdstuk te sluiten.

"Negen nabestaanden krijgen 20.000 euro," zegt onze correspondent ter plaatse, Edwin Mooibroek. Hij was erbij toen De Zwaan excuses aanbood. "Negen is een laag aantal, zeker gezien het feit dat er volgens officiële Indonesische bronnen 431 mensen om zijn gekomen."

"De mensen zijn wel blij met de excuses en met het geld. 20.000 euro is hier veel geld, de een gaat het in zijn huis steken, de ander gaat er mooie kleren van kopen."

'Opzettelijk en meedogenloos'
Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties noemde het Nederlandse militaire optreden daar een jaar later "opzettelijk en meedogenloos".

Nederland vocht in Nederlands-Indië, vooral op Java en Sumatra, tegen nationalisten. Die kwamen als winnaars uit de strijd die van 1946 tot augustus 1949 duurde. Rawagede ligt ten oosten van Jakarta en heet nu Balongsari.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen