Nieuws8 jul '12 11:10

PVV verliest 3 zetels in peiling

Auteur: Harmen Simon Teunis

De onrust rondom de opstappende Kamerleden van de PVV heeft de partij van Geert Wilders in de peiling geen goed gedaan.

De PVV verloor in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond drie zetels in vergelijking met vorige week en komt uit op 20 zetels. De PVV heeft nu nog 24 zetels in de Kamer.

Score evenaren wordt moeilijk
Toch zegt nog bijna twee derde deel van de kiezers uit 2010 weer op de PVV te zullen stemmen. Daar staat tegenover dat de winst van kiezers uit andere partijen is gedaald naar vrijwel nul. "Daarmee wordt het voor de PVV steeds moeilijker om uiteindelijk op 12 september op de score van twee jaar geleden uit te komen", stelt De Hond.

VVD profiteert
De VVD profiteert van het verlies van Wilders en stijgt met drie zetels naar 29. Dat zijn er nog wel twee minder dan ze er nu hebben. Volgens De Hond is het verkiezingsprogramma van de regeringspartij goed gevallen bij een aanzienlijk deel van de kiezers.

Volgens de politieke barometer van Ipsos Synovate zou de VVD op 35 zetels uitkomen.

SP levert zetel in
De SP moet 1 zetel inleveren en staat daarmee nog maar twee zetels voor de VVD. Volgens de jongste peiling hebben de socialisten 31 zetels. Nu heeft de SP 15 zetels in de Kamer. Regeringspartij CDA komt uit op 14 zetels, eentje meer dan vorige week maar 7 minder dan nu in de Kamer. De PvdA krabbelde de afgelopen week een zetel op tot 19 zetels (nu 30 in de Kamer).

GroenLinks onderuit
GroenLinks zat volgens De Hond in de hoek waar de klappen vielen. "Het houdt nog maar ongeveer een derde deel van de kiezers uit 2010 vast", aldus de onderzoeker. GroenLinks levert een zetel in en komt daarmee op vijf zetels, de helft van wat de partij nu in de Kamer heeft.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen