Nieuws1 jul '12 11:02

De Hond: CDA profiteert van zetelverlies VVD

Auteur: Thijs Baas

De VVD heeft twee zetels verloren in de wekelijkse politieke peiling van Maurice de Hond. De partij komt uit op 26 Kamerzetels.

De SP kreeg er twee zetels bij en staat nu in de peiling op 32 zetels. Het CDA krijgt er deze week eveneens twee zetels bij en komt op 13, meldde De Hond.

In het zetelverlies van de VVD is de invloed te zien van het debat over Europa en de afspraken die vrijdag zijn gemaakt in Brussel op de EU-top. Volgens De Hond profiteert het CDA van het wegzakken van de VVD en weet de partij de groep kiezers die vorige week aangaf niet te weten wat te gaan stemmen beter te bereiken.

PvdA
De PvdA levert twee zetels in en gaat van 20 vorige week naar 18 nu. D66 stijgt in de peiling stijgt naar 18 zetels (plus 1). De partij van Pechtold haalde bij de vorige Kamerverkiezingen twee jaar geleden 10 zetels.

De PVV is sinds vorige week stabiel op 23 zetels gebleven. Ook bij de overige partijen GroenLinks, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren is geen verandering gekomen.

Rutte
Volgens De Hond levert niet alleen de VVD als partij in, maar is ook de positie van premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte verzwakt. Op de vraag wie de kiezer als premier wil, Rutte of Roemer, antwoordde 44 procent Rutte en 43 procent Roemer.

Twee maanden geleden was de score 54-38 procent en 3 weken geleden 48-44 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen