Nieuws31 mei '12 17:47

Anders Breivik, de schakende anabolen-fascist

Auteur: Thijs Baas

Anders Behring Breivik heeft veel kenmerken van een fascist. Een historicus die opdraafde voor de rechtbank van Oslo doelde vooral op de manier waarop hij symbolen van paramilitaire organisatie van de nazi's imiteerde.

Ook zijn idealen van de wederopstanding van Noorwegen sloten volgens de historicus aan bij het beeld van Breivik als fascist. Breivik ging kortstondig tegen deze beweringen in, maar werd door de rechter tot stilte gemaand.

Geestelijke toestand
In het proces tegen Breivik kwamen donderdag verschillende experts aan het woord. Zij bespraken Breiviks lichamelijke en geestelijke toestand ten tijde van de aanslagen en zijn denkbeelden. Het geweld dat hij vorig jaar bij zijn twee aanslagen gebruikte, was vooral gericht tegen de Noorse Arbeiderspartij, die volgens hem te soft is tegen buitenlanders.

Aan het eind van de ochtend getuigde een toxicoloog dat Breivik op de dag van de aanslagen cafeïne, efedrine en anabolen had gebruikt. Breivik beweerde eerder prestatiebevorderende middelen te hebben genomen, maar volgens de toxicoloog bevorderden de middelen die in zijn bloed werden aangetroffen zijn prestaties nauwelijks. Wel maakten de anabolen hem mogelijk agressiever.

Schaken
Noorse kranten berichtten eerder dat het bestuur van de gevangenis waar Breivik bij veroordeling terecht zou komen Breivik het nodige vermaak wil bieden. Breivik mag absoluut geen contact hebben met medegevangenen, maar mogelijk kunnen bewakers met hem sporten of kunnen mensen worden ingehuurd om met hem te schaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen