Nieuws30 aug '12 09:48Aangepast op 30 aug '12 11:38

Donner ziet zichzelf niet als formateur

Auteur: BNR Webredactie

Vicepresident Piet Hein Donner van de Raad van State heeft niet aangeboden om te helpen bij het formeren na de verkiezingen. Het is niet aan hem om zijn hulp aan te bieden. Het is aan de Kamer om hem te vragen.

Door Wim Kopinga

Dat zegt zijn woordvoerder. Hij stelt ook dat Donner (CDA) zich afvraagt of hij dé persoon is om te helpen bij de formatie, mocht de Kamer met een verzoek komen. De woordvoerder benadrukt dat Donner niet met Tweede Kamerleden heeft gesproken over een functie als formateur, zoals in verschillende media wel gesuggereerd is. Hij zou beschikbaar zijn om een analyse te schrijven over de uitslag van de verkiezingen. Ook zou hij volgens berichten suggesties doen over hoe een nieuw kabinet gevormd moet worden.

Koningin buitenspel
Het is na de verkiezingen voor het eerst dat de Tweede Kamer de leiding neemt bij het formatieproces. De koningin is voor het eerst buitenspel gezet, die zal geen formateur meer aanstellen. De vraag is hoe het formeren nu gaat verlopen, aangezien de eerste vergadering van de Tweede Kamer pas ruim een week na de verkiezingen is. Dan kan er pas officieel een besluit over de formatie genomen worden.

Gerelateerde artikelen