Nieuws7 aug '12 19:29

SP loopt uit, VVD levert in

Auteur: Melvin Captein

In de aanloop naar de nieuwe verkiezingen blijft de SP goede zaken doen. De partij wint in de nieuwe peiling van TNS NIPO zetels, terwijl de VVD juist ietwat terrein verliest.

De peiling onderstreept eerdere peilingen van Maurice de Hond en Synovate, waarin de SP ook al afstand nam van de partij van de huidige minister-president Mark Rutte.

PVV derde
De SP komt in de peiling op 37 zetels, de VVD op 30. Vorige week was dat nog respectievelijk 35 en 31. Daarmee lijken die twee partijen te strijden om de zege bij de verkiezingen, want de PVV (18 zetels), de PvdA (17) het CDA (16) en D66 (14) volgen op grote afstand. De partij van Emile Roemer zit momenteel met 15 mensen in de Tweede Kamer, de VVD met 31.

50Plus
GroenLinks (5 zetels), de ChristenUnie (6), de SGP (3), Partij voor de Dieren (2) volgen weer op gepaste afstand van de andere partijen die in de Tweede Kamer zitten. De enige nieuwe partij die in de Kamer zou komen, is 50Plus met 2 zetels. De DPK van Hero Brinkman en de Piratenpartij halen respectievelijk 0,4 en 0,2 procent van de stemmen, en blijven daarmee onder de kiesdrempel.

CDA
Opvallend is dat het CDA in minder dan een maand tijd drie zetels heeft gewonnen, terwijl de PvdA in hetzelfde tijdsbestek er drie verloor. Die laatste partij ziet een kwart van de kiezers, die in 2010 stemden op de partij, vertrekken naar de SP.

Een op drie is zeker
Ook is in de peiling onderzocht of mensen al zeker weten dat ze op een bepaalde partij gaan stemmen. Slechts één op de drie kiezers is al nagenoeg zeker van de keuze.

De peiling is gebaseerd op onderzoek onder een representatieve steekproef van 1557 personen. De peiling is tussen vrijdag en dinsdag gehouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen