Nieuws6 aug '12 22:33

Roemer niet in minderheidskabinet

Auteur: Fleur de Bruijn

De SP ziet het niet zitten om na de verkiezingen van 12 september een minderheidskabinet te vormen.

"Dat ga ik niet doen'', zei Emile Roemer in een interview dat Nieuwsuur maandag uitzond. "Of je doet mee, of je doet niet mee.''

Roemer zegt in het interview nooit een voorstander te zijn geweest van een kabinet met een gedoogpartner. "Omdat je één partij op een plek zet waar ze kan roepen en schreeuwen wat ze wil, maar die je nooit ter verantwoording kan roepen.''

Wilders wil wel
Nieuwsuur zond ook een deel van een interview uit met PVV-leider Geert Wilders. Hij zou bij de vorming van een nieuw kabinet graag weer de positie van gedoger krijgen. Ook zou hij graag regeren.

"Ik realiseer me ook dat heel veel partijen de PVV uitsluiten. Maar ik weet ook, daarvoor loop ik lang genoeg rond, dat de politieke werkelijkheid op 13 september een hele andere kan zijn dan op 12 september'', zei Wilders.

Politieke stabiliteit
In de uitzending kwamen ook andere partijleiders aan het woord. Zij maken zich ook zorgen over de politieke stabiliteit van Nederland. Een minderheidskabinet is echter niet voor alle partijen een optie: PvdA, D66 en CDA willen regeren met een meerderheid. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma noemt dat beter voor Nederland. Pvda-leider Diederik Samson stelt dat in theorie beide opties mogelijk zijn. Maar 'moeilijke besluiten kun je het best nemen met zoveel mogelijk steun', stelde hij.

Alexander Pechtold van D66 vond het minderheidskabinet 'geen succesnummer'. De VVD en SGP sluiten een gedoogconstructie niet uit. "Het kan werken'', zei SGP-leider Kees van der Staaij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen