Nieuws3 nov '12 19:40Aangepast op 4 nov '12 10:16

VVD boekt historisch verlies in peiling

Auteur: Fleur de Bruijn

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de VVD elf zetels verliezen. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Frits Wester maakte de peiling vanavond in het RTL Nieuws bekend. Volgens Wester spreekt De Hond van een historisch verlies. "Dit heeft hij, sinds hij begon met peilen in 1976, nog niet meegemaakt."

De VVD kwam na de verkiezingen uit op 41 zetels. Tijdens de peiling van vorige week verloor de VVD al drie zetels en in de jongste peiling komen de liberalen niet verder dan 27 zetels.

Onvoldoende voor Rutte
Volgens Wester is de VVD-aanhang woest over de verhoging van de zorgpremie. 42 procent van de VVD-stemmers zegt spijt te hebben van de keuze om te stemmen op de VVD.  Rutte heeft het gedaan, zeggen de stemmers. Kreeg de premier vorige week nog een rapportcijfer van 7,8, dat is inmiddels gedaald naar 5,4.

Ook de PvdA levert in. Vorige week daalde de partij fors in de peiling, van 38 naar 31, en nu verliest de partij weer een zetel.

De nieuwbakken coalitie heeft nu een meerderheid van 79 zetels, op basis van de peiling komen de twee partijen niet verder dan 57 zetels.

PVV profiteert
De PVV profiteert het meest. De partij van Wilders stijgt verder in de peiling. Vorige week ging de PVV van 15, het aantal zetels waarmee de partij in de Kamer zit, naar 16. Deze week wint de partij weer vier zetels.
 

Bron: RTL Nieuws


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen