Nieuws2 nov '12 18:12

Staf Depla: overdreven reacties op zorgpremies

Auteur: Thijs Baas

De felle reacties op de inkomensafhankelijke zorgpremie zijn wel erg overdreven. De meeste mensen gaan er nog altijd op vooruit, zegt de Eindhovense PvdA-wethouder Staf Depla in BNR The Friday Move.

"De PvdA heeft altijd gezegd: 'in een crisis moeten we allemaal inleveren, en dat is niet altijd feest. De PvdA heeft ook altijd gezegd dat je van iedereen wat vraagt, en van mensen met hogere inkomens iets meer dan mensen met lagere inkomens. De mensen die het minste verdienen kregen tot nu toe de meeste rekeningen en dan hoorde ik niemand. Kennelijk zijn die mensen minder goed vertegenwoordigd."

"Ik vind dat we zuiver moeten zijn. We zeggen nu ineens dat iedereen een middeninkomen heeft. Was het maar zo, maar het grootste deel verdient echt minder. Als je alletwee modaal verdient, ga je erop vooruit. En natuurlijk is het vervelend dat mensen die net iets meer verdienen op dit moment op dit punt meer moeten bijdragen."

Technisch onderwijs
Dan investeert Depla liever in technisch onderwijs dat beter aansluit op de arbeidsmarkt, ook in de toekomst. "Waar wij ons in Eindhoven zorgen over maken, is of er wel voldoende opgeleide mensen zijn die goed opgeleid zijn voor allerlei bedrijven in de techniek, zoals ASML. Straks hebben we daar te weinig mensen voor, dan verdwijnen de bedrijven en dan verdwijnen er ook nog veel meer banen."

"Als ik in Eindhoven kijk, is het grootste tekort aan mensen in het beroepsonderwijs techniek. En daar wordt in het regeerakkoord meer aandacht aan besteed. Daar wordt het geld dat de studenten meer betalen voor ingezet. Dat is eigenlijk nu betalen voor de toekomst."

Sociaal leenstelsel
"De vraag is: je moet iets doen om de begroting op orde te krijgen. Anders gaan anderen bepalen waar je geld heen gaat." Een sociaal leenstelsel betekent dat je terugbetaalt afhankelijk van je inkomen. Het idee is dat als je investeert in jezelf, je dat dubbel en dwars terugverdient." Het is dus niet zo dat je tot aan het eind van je leven vastzit aan een studieschuld, meent Depla.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen