Nieuws24 mei '12 07:38

Belaste reiskostenvergoeding jaagt forenzen auto in

Auteur: Thijs Baas

Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding zal treinreizigers vaker hun auto in jagen voor hun woon-werkverkeer.

Dat vreest de NS op basis van de afspraken over het afschaffen van de vergoeding, zoals is vastgelegd in het Kunduz-akkoord. De NS denkt dat de plannen  reizigers met een vast abonnement gemiddeld meer dan 100 euro per maand gaat kosten.

Reizigers die 2e klasse reizen met een netkaart, zijn volgens de vervoerder maandelijks 125 euro extra per maand kwijt. Voor 1e klasse zou dat 264 euro per maand zijn. Een trajectkaart zal tussen de 89 en 150 euro (2e klasse) en 150 en 258 euro (1e klasse) duurder uitvallen.

Milieu
De Spoorwegen denken dat ook het milieu zwaarder zal worden belast door de verschuiving van openbaar vervoer naar de auto. De Federatie Mobiliteitsbedrijven (FMN) en de werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) waarschuwden maandag al voor de nadelige gevolgen van de onlangs gemaakte begrotingsafspraken.

In een brandbrief aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur spraken zij hun verbazing uit over het feit dat ov-reizigers net zo hard worden getroffen als de automobilist. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen