Nieuws30 mrt '12 10:38Aangepast op 31 mrt '12 11:24

Een stukje Azië in de Nederlandse kantine

Auteur: Karin Backx

Van patatje Kapsalon tot cupcake en van broodjes bakkeljauw tot sushi. De huidige student wil wat anders zien in de kantine dan het standaard broodje kaas.

We willen variatie en de laatste eettrends, maar wel tegen een schappelijke prijs.

Charlotte van Leeuwen (22) en Maaike de Reuver (23) zijn vorig jaar hun bedrijf 'Yes We Canteen' gestart. Met hun nieuwe cateringconcept huren ze lokale ondernemers in die met hun kraampjes de kantine vullen.

"Het concept is geïnspireerd op het foodcourt-idee uit Azië", vertelt Maaike. Vorig jaar zijn ze allebei voor hun studie in het buitenland geweest en maakten kennis met een hele andere eetcultuur.

Gewoon proberen
"Veel studenten klagen over de catering op universiteiten, wat ons zelf ook wel bekend is. Wij hebben in buitenland gezien dat het anders kan en dachten toen, waarom gaan we dat ook gewoon niet proberen?"

Bij terugkomst in Nederland belden de meiden gelijk de Universiteit van Amsterdam op met het idee en daaruit ontstond een proefweek, die ze in november vorig jaar hebben georganiseerd. "We kregen veel positieve reacties hierop."

Verder uitbreiden
"Het probleem is alleen dat veel universiteiten nog vastzitten aan langlopende contracten met een cateringpartij. Maar we zijn in kaart aan het brengen wanneer deze contracten allemaal aflopen en proberen ondertussen ons zelf alvast op de kaart te zetten in alle lagen van de universiteit," vertelt Maaike.

De twee jonge ondernemers willen het concept ook verder uitbreiden. Ze denken hierbij niet alleen aan universiteten, maar ook het bedrijfsleven, hogescholen, ziekenhuizen en andere grote instellingen in Nederland.

Rondreis Azië
Ze zijn net terug van een rondreis door Azië. "Charlotte had al in Singapore gestudeerd, maar ik was er nog nooit geweest. Het was heel leuk om daar te zijn en te zien hoe zij het doen. Echt op elke hoek van de straat daar heb je leuke eettentjes."

"Toen wij vertelden dat we in Nederlands vaak met één cateringpartij werkten, lachten ze ons uit. Het is daar zo vanzelfsprekend. Als we maar een klein beetje daarvan in onze cultuur kunnen brengen, dan zie ik dat als een hele grote toevoeging aan de Nederlandse eetcultuur."

Albron
Ze spreken hier zaterdag in BNR Generatie Einstein over met Teun Verheij, de algemeen directeur van de grootste zelfstandige cateraar van Nederland, Albron Catering.

"Wij willen zoveel mogelijk grip houden op leveranciers en aanbieders, daar past het inschakelen van lokale ondernemers minder bij. Het zit niet in onze genen," stelt Verheij in een reactie op het concept van de meiden.

Luister zaterdag om 11.30 uur naar BNR Generatie Einstein voor het hele geprek tussen de cateraars.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen