Nieuws15 aug '12 15:10Aangepast op 15 aug '12 17:52

Buma haalt uit naar bankiers

Auteur: Anne-Greet Haars

CDA-leider Van Haersma Buma kan gigantisch scoren met zijn pleidooi voor meer moraal in de bankensector en sociaal ondernemerschap. Dat stelt politicoloog André Krouwel op BNR.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma pleit vandaag voor een hardere aanpak van banken en bankiers die de regels aan hun laars lappen. De 'moraal' en "respect en zorg voor elkaar'', moeten snel terugkeren in de bankensector, zei Buma woensdag bij de presentatie van zijn boek 'Samen kunnen we meer'.

Scoren met moralisme
"Het CDA is sinds de jaren '80 heel erg meegegaan in het marktdenken en is daardoor ook het verschil met de VVD kwijtgeraakt", reageert politicoloog André Krouwel bij BNR Roelof Hemmen op het pleidooi van Buma.

"Terwijl ze vroeger altijd zeiden dat het niet alleen om winstbejag moest gaan, maar ook om maatschappelijk belang. Goed ondernemerschap is dat je goed voor je personeel zorgt, dat ze goeie gezondheidszorg hebben en voor behuizing zorgt.

Dat sociale ondernemerschap daar was het CDA altijd heel sterk in [...] Ik denk dat hier een heel terrein ligt waarin het CDA gigantisch kan scoren", zo zegt Krouwel.

Aanpak banken
Van Haersma Buma wil onder meer dat er een tuchtcollege komt voor als banken of bankiers zich niet houden aan de afspraken. Ook wil hij de persoonlijke aansprakelijkheid van bankiers uitbreiden.

Een goed idee, zegt hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank bij BNR Roelof Hemmen: "Ik denk dat als er echt aantoonbaar en stevig verwijtbaar gedrag is geweest, dat je daar op moet kunnen worden aangesproken."

Manipulatie
Verder steunt Buma het voorstel van de Europese Commissie in Brussel om het manipuleren van de markt strafrechtelijk te gaan vervolgen. Het CDA stelde eerder al voor om bonussen in de financiële sector te maximeren op 25 procent van het vaste salaris. Maar die bonussen moeten wat Buma betreft alleen worden gegeven bij de juiste prikkels en bij verantwoord maatschappelijk gedrag.

Buma, sinds half mei leider van het CDA, pleit voor een "nieuwe moraal''. Dat betekent: "meer maatschappelijkheid, minder individualisme.'' De politiek moet in die omslag het voortouw nemen.

Normen en waarden
Buma's woorden roepen herinneringen op aan het pleidooi van zijn voorganger als CDA-leider, oud-premier Jan Peter Balkenende, voor meer normen en waarden. Buma maakt zich zorgen over ontwikkelingen in de samenleving:

"De vervreemding, de verharding, de ik-cultuur, het gebrek aan respect. Zelfs in deze tijden blijkt dat de hoofdvraag niet is: hoe verdien ik mijn geld, maar hoe gaan we met elkaar om?''

Politieke midden
Hij hield een pleidooi voor het politieke midden en verweet de VVD in de richting van de PVV te kruipen. Aan de andere zijde van het politiek spectrum wordt de SP "bijna gevolgd door de PvdA. De flanken worden sterker, terwijl het midden de oplossing moet bieden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen