Nieuws14 jun '12 06:12

Nederland-Duitsland: dé analyse | Duitsland

Auteur: Thijs Baas

Duitsland heeft ook zijn tweede wedstrijd op het EK gewonnen. Tegen Nederland werd het 2-1 door twee doelpunten van Gomez (24e en 38e minuut) voor Duitsland en een doelpunt van Van Persie (73e minuut) voor Oranje.

Door Jeroen Visscher (Langs de Lat)

Duitsland was anders dan de uitslag doet vermoeden, op het eerste kwartier na, oppermachtig. Na de eerste twintig minuten trok Duitsland het initiatief naar zich toe. Pas na een kwartier in de tweede helft vond Duitsland het genoeg en nam ze gas terug. In de periode van de 20 minuut tot de 75 minuut liet Duitsland aan het Nederlands Elftal zien hoe de strategie echt resultaat oplevert. Met een 100% rendement op de steekballen van Schweinsteiger en de effectiviteit van de goalgetter Gomez werd eenvoudig de ruststand van 2-0 bereikt.

Duitsland stelt zege veilig in half uur excelleren

De strategie van Duitsland was helder. Het balbezit bij Nederland laten en met effectieve counters snel afstand nemen. Na de eerste twintig minuten was de uitvoering van deze strategie excellent. In een half uur stelde Duitsland met doelgericht voetbal de zege veilig. Met dynamisch voetbal, veel aanvalsimpulsen, maar vooral met een hoge effectiviteit was het Gomez die twee keer kon scoren.

Duitsland doseerde de prestaties tijdens de wedstrijd bewust. Een goed voorbeeld van het doseren was het aantal keer opkomen van de backs Lahm en Boateng. In drie blokken van 30 minuten komen zij respectievelijk 7, 11 en 9 keer op. Duitsland doseerde eerder tegen Denemarken toen in de tweede helft meer rust werd genomen.

Duitse fort staat

Ook verdedigend vallen de prestaties in het middendeel van de wedstrijd op. Duitsland had in deze periode een rendement van meer dan 85% (!) in de 1-1 duels. Bovendien wist ze 32% balveroveringen na het druk zetten op de tegenstander te behalen. In vergelijking met de prestaties van het Nederlands Elftal (66% winst in 1-1 duels) was het verschil tussen beide teams groot.

In totaal kreeg Duitsland toch nog 8 doelpogingen in de tweede helft tegen. Na de 2-1 van Van Persie dreigde zelfs een paar minuten dat het Nederlands Elftal een gelijkspel kon bereiken, maar het ervaren middenveld van de Duitsers herstelde het evenwicht.

Wat nemen we mee naar de volgende wedstrijd?

Duitsland ligt op koers om Europees kampioen te worden. Met twee overwinningen tegen twee top 10 landen, staat de deur wagenwijd open voor de kwartfinale. Het meest krachtige aan dit team is dat het het speeltempo en daarmee de effectiviteit van de acties in het veld kan bepalen. Hiermee is Duitsland de grootste favoriet van het toernooi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen