Nieuws15 mrt '12 12:37Aangepast op 15 mrt '12 13:39

EU-parlement: PVV-meldpunt is discriminatie

Auteur: Bart Tuinman

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement in Straatsburg heeft het PVV-meldpunt over Oost- en Midden-Europeanen krachtig veroordeeld als discriminerend en kwaadwillend initiatief.

In een resolutie wordt premier Mark Rutte met klem verzocht zich namens de regering van de website te distantiëren. Ook zou de regering de ogen niet moeten sluiten voor het beleid van de PVV, dat in strijd is met de grondwaarden van de Europese Unie.

Onder de opstellers van de resolutie zijn de christendemocratische fractie waarvan het CDA deel uitmaakt, en de liberale fractie waarin de VVD van Rutte is vertegenwoordigd. Twee van de drie VVD-Europarlementariërs stemden tegen de resolutie, een derde onthield zich.

Het komt niet vaak voor dat het parlement in een resolutie één EU-lidstaat in het vizier neemt. Rutte hoeft zich overigens niets aan te trekken van de oproep.

Reactie kabinet
Het kabinet houdt vast aan zijn standpunt over het PVV-meldpunt.

Dat blijkt uit een brief van premier Mark Rutte donderdagmiddag aan de Tweede Kamer. Rutte herhaalt daarin dat het meldpunt een initiatief is van één politieke partij, de PVV, en de website "geenszins de gedachten of het beleid van de regering over arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europese landen'' reflecteert.

Grote mate van vrijheid
Rutte wijst er in de brief op dat politieke partijen en privépersonen in Nederland een grote mate van vrijheid genieten om uiting te geven aan hun opvattingen. "Die vrijheid wordt alleen beperkt door de grenzen die de wet in dit verband stelt. Of die wettelijke grenzen worden overschreden, staat ter beoordeling aan de rechter.''

Goede relaties
Rutte en Rosenthal schrijven verder dat ze "goede relaties'' met het Europarlement nastreven. Rutte heeft eerder al gezegd dat hij graag een keer met het EP debatteert over "financieel-economische onderwerpen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen