Nieuws2 mrt '12 06:28

Dode journalisten gevonden in Homs

Auteur: Anne-Greet Haars

In Syrië zijn donderdag de lichamen gevonden van de Amerikaanse journaliste Marie Colvin en de Franse fotograaf Remi Ochlik. De twee kwamen vorige week om het leven tijdens een beschieting in de stad Homs.

Baba Amro
De twee waren begraven in de opstandige wijk Baba Amro, aldus de autoriteiten. Functionarissen noemden de vondst een "grote humanitaire daad". Donderdag dook een video op waarop te zien zou zijn hoe de twee journalisten eerder deze week werden begraven op een begraafplaats in Baba Amro.

Rode Kruis
Pogingen van het Rode Kruis om de lichamen te bergen mislukten eerder omdat de de wijk voortdurend onder vuur lag van het Syrische leger. In Homs zijn daardoor vermoedelijk honderden inwoners omgekomen. De wijk is inmiddels ingenomen door militairen van het regime.

Overgebracht
De lichamen van de Colvin en Ochlik zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Damascus. Na DNA-tests worden de stoffelijke overschotten overgedragen aan de ambassade van Polen, die de Verenigde Staten en Frankrijk vertegenwoordigt in Syrië.

Andere journalisten
Donderdag werd ook bekend dat de Franse journalisten Edith Bouvier en William Daniels veilig in Libanon zijn aangekomen. Bouvier raakte gewond bij de beschieting waardoor de twee collega's omkwamen, terwijl Daniels met de schrik vrijkwam.

Gerelateerde artikelen