Nieuws7 mrt '12 11:22

Sporen God-deeltje Higgs-boson gevonden

Auteur: Harmen Simon Teunis

Amerikaanse wetenschappers claimen dat zij het ontbrekende puzzelstuk in het heelal op het spoor zijn gekomen. Zij vonden sporen van het zogenaamde Higgs-boson deeltje met een deeltjesversneller in Illinois.

Het resultaat wordt woensdag gepresenteerd op een congres in Italië. De onderzoekers hebben uitgerekend waar het Higgs-boson ongeveer te vinden moet zijn. "Helaas is de aanwijzing niet duidelijk genoeg om te concluderen dat het boson bestaat", zegt Rob Roser van het laboratorium Fermilab.

Fermilab beheert de deeltjesversneller Tevatron, waar de onderzoeken zijn gedaan. Het apparaat werd vorig jaar gesloten, maar wetenschappers zijn nog altijd bezig de experimenten te bestuderen.

Nooit waargenomen
Natuurkundigen hebben uitgerekend dat het Higgs-boson moet bestaan, maar het deeltje is nog nooit waargenomen. Het boson zou ervoor zorgen dat alle minieme deeltjes in het heelal massa hebben. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Omdat het zo belangrijk is, noemen wetenschappers het boson ook wel het God-deeltje.

Het belangrijkste wapen in de jacht op het Higgs-boson is de grote deeltjesversneller LHC, op de grens van Frankrijk en Zwitserland. De wetenschappers daar maakten in december al "een belangrijke vooruitgang" in de zoektocht naar het goddelijke deeltje bekend.

Gerelateerde artikelen