Nieuws22 nov '12 06:37Aangepast op 22 nov '12 08:50

Strafeisen bij geweld tegen gezagsdragers nog te laag

Auteur: Anne-Greet Haars

De VVD in de Tweede Kamer wil opheldering over de straffen die geëist worden bij geweld tegen politieagenten en ambulancepersoneel.

De Tweede Kamer besloot vorig jaar dat er bij geweld tegen gezagsdragers straffen kunnen worden geëist, die drie keer hoger liggen dan bij geweld tegen andere personen. Uit onderzoek blijkt dat officieren van justitie nauwelijks gebruik maken van deze mogelijkheid.

Ferme taal
VVD-kamerlid Dijkhoff wil van minister Opstelten weten waarom dat niet gebeurt: "Wat nog een probleem is dat het OM de strafeisen nog niet heeft bijgesteld in de praktijk naar wat wij hier mogelijk hebben gemaakt. Het begint met ferme taal in de Kamer, maar het moet ook in de praktijk tot een fermere eis leiden."

Dijkhoff heeft er geen verklaring voor. "Het onderzoek gaf wel aan dat het nog te wensen overlaat, maar er is geen duidelijke reden voor aan te wijzen."

Kamerdebat
Dijkhoff stelt de kwestie later vandaag aan de orde in een Kamerdebat met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. "De minister heeft aangekondigd dat hij het nader gaat onderzoeken."

Onderzoek
Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten een eigen onderzoek te starten. Het onderzoek dat er nu ligt omvat volgens het OM 'slechts' 94 zaken en geeft daarom geen compleet beeld. Bovendien geeft het geen antwoord op de vraag waarom officieren van het Openbaar Ministerie lagere straffen eisen. Medio 2013 zal het nieuwe onderzoek gepresenteerd worden. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen