Nieuws27 jan '12 16:56Aangepast op 27 jan '12 18:05

Bos relativeert en bekritiseert

Auteur: Anne-Greet Haars

Zelfs als de adviseur van de regering bij de nationalisatie van ABN Amro de waarde van de bank lager had getaxeerd, was er waarschijnlijk geen lager bedrag betaald.

Volgens de commissie bestond er op zijn minst "gerede twijfel'' of een post van 2,3 miljard euro niet van het getaxeerde bedrag moest worden afgetrokken.

Bandbreedte
Maar vrijdag betoogde Bos voor de commissie-De Wit dat als de taxatie was verlaagd met de 2,3 miljard, het aankoopbedrag nog steeds binnen de "aanvaardbare bandbreedte" zou zijn gebleven, aldus Bos. Die bandbreedte was tussen de 10 en 18 miljard.

Minimumbedrag
Daarbij wees Bos erop dat de Belgen een "minimumbedrag" in gedachten hadden. Het is dus heel onzeker of een lagere aankoopprijs mogelijk was geweest.

Taxatie
De onderhandeling in oktober 2008 begonnen met een taxatie van de bank van 12 miljard tot 20 miljard euro. Uiteindelijk zijn deze onderhandelingen uitgekomen op een prijs van 16,8 miljard.

Overheidssteun
De aankoop van de ABN Amro stuitte vooral op kritiek omdat er later geld bij moest om de bank overeind te houden. Volgens Bos zegt dat niets over de aankoopprijs. In die tijd moesten overal in de wereld banken kapitaal bijstorten, aldus Bos.

Lazard
Tijdens het verhoor uitte Bos harde kritiek aan het adres van adviseurs van zakenbank Lazard. "Ik constateer inconsistentie en een paar onwaarschijnlijkheden’’, zei Bos over het verhoor eerder deze week van twee medewerkers van Lazard. Bos legde alle verantwoordelijkheid voor de waardebepaling van de bank bij Lazard. "Daarvoor hadden we ze ingehuurd. De vraag of wij moesten opletten, zou beantwoord worden door Lazard.'' Ministers hebben echt geen verstand van waardebepalingen van banken, voegde hij er aan toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen