Nieuws27 jan '12 14:42Aangepast op 27 jan '12 16:03

Boerka op straat wordt verboden

Auteur: Anne-Greet Haars

Mensen die op straat een boerka, een bivakmuts of een integraalhelm dragen, kunnen straks een boete van maximaal 340 euro tegemoet zien.

Image

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een verbod op gezichtsbedekkende kleding.

Groot belang
Minister Liesbeth Spies noemde het boerkaverbod vrijdag na afloop van de ministerraad "van onvoorstelbaar groot belang", zelfs al is het aantal vrouwen dat een boerka draagt beperkt.

Ze zei het heel belangrijk te vinden dat mensen elkaar in een open samenleving open benaderen. Daarom spreekt zij van een "gerechtvaardigde uitzondering op de vrijheid van godsdienst". Bovendien gaat het om meer mensen dan alleen de draagster van een boerka of niqaab, omdat ook de integraalhelm onder het verbod valt.

Verdrag
Volgens het kabinet biedt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens de ruimte de vrijheid van godsdienst enigszins in te perken als dit in het belang is van de openbare orde.

Carnavalsvierders en sinterklazen hoeven zich geen zorgen te maken als ze onherkenbaar de straat op gaan.

Reacties
PVV-leider Geert Wilders schreef juichend op Twitter: "Geweldig nieuws: boerkaverbod komt er eindelijk in Nederland! Voorstel vandaag door ministerraad. Prachtig!"

Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks zei cynisch: "Laten we terwijl mensen onzeker zijn over hun toekomst en die van hun kinderen, vooral een handjevol boerka's opsporen en beboeten."

Ook Arie Slob, fractievoorzitter ChristenUnie, gaf een reactie op het verbod: "Crisisaanpak kabinet Rutte: boerkaverbod instellen. Zo komen we er wel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen