Nieuws17 okt '12 15:57

PvdA-prominent Albayrak naar Shell

Auteur: Arjan Meesterburrie

Nebahat Albayrak gaat binnenkort werken bij Shell. De oud-staatssecretaris van Justitie wordt vicepresident communications van de Shell-divisie Upstream International.

Upstream houdt zich bezig met het opsporen, ontwikkelen en productie van ruwe olie en aardgas. De vader van Albayrak was in het verleden steigerbouwer bij het oliebedrijf. Shell is één van de grootste bedrijven ter wereld met alleen in Nederland al 10.000 mensen in dienst.

Huidig PvdA-leider Diederik Samsom heeft in zijn Greenpeace-periode regelmatig actie gevoerd tegen Shell.

Politieke carrière Albayrak
De in Turkije geboren Albayrak kwam in 1998 in de Tweede Kamer voor de PvdA. Ze was staatssecretaris van Justitie in het vierde kabinet-Balkenende van februari 2007 tot februari 2010. Ze gaf in die functie leiding aan de uitvoering van het generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers die nog onder het regime van de vorige Vreemdelingenwet vielen.

Strijd om fractievoorzitterschap
Na haar staatssecretariaat keerde Albayrak terug in de Tweede Kamer. Dit voorjaar streed ze nog met vier andere PvdA'ers om het fractievoorzitterschap, een strijd die door Diederik Samsom werd gewonnen. In mei kondigde ze haar vertrek uit de politiek aan. Tot 20 september was ze nog Kamerlid.

Andere PvdA'ers bij Shell
Albayrak is niet de eerste PvdA'er in de top van Shell. Oud-PvdA-staatssecretaris Dick Benschop is er sinds vorig jaar mei president van Shell Nederland. Ook oud-PvdA-leider Wouter Bos werkte na zijn studie economie 9 jaar voor Shell in binnen- en buitenland. Oud-premier Wim Kok zat van 2003 tot 2011 in de raad van commissarissen van het bedrijf.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen