Nieuws14 nov '11 10:34

Ondernemen vanuit een gevoel

Auteur: Karin Backx

Anne Mreijen is 21 jaar en is door haar ziekte aan bed gekluisterd. Ze was de saaie patiëntenblaadjes beu en startte vorig jaar haar eigen lifestylemagazine voor chronisch zieke jongvolwassenen.

Ook de 61-jarige zorgondernemer Hans van Putten is gaan ondernemen vanuit een persoonlijke drijfveer.

Na het overlijden van zijn 25-jarige gehandicapte zoon Thomas gooide hij het roer om. Hij stopte als reclameman en startte het concept Thomashuizen.

'Overdag verkoop je de wereld van Peter Stuyvesant en de glamour en in het weekend en 's avonds zie je een zwaar gehandicapte jongen zitten. Dat gaat wringen.'

Integreren

Van Putten vindt dat de zorgwereld zou moeten integreren in de gewone wereld. Toen hij startte als zorgondernemer wist hij eigenlijk niet hoe hij moest beginnen.

'Ik dacht: wat heeft Thomas nou nodig? En in een avond tijd hadden we het bedrijf eigenlijk bedacht. Een soort papa- en mamawinkeltje met 7 of 8 Thomassen in huis.'

Inmiddels is de franchiseformule in zeven jaar tijd uitgegroeid tot 106 Thomashuizen.

Je begint gewoon

Anne herkent zich in het ondernemen vanuit een gevoel. 'Eigenlijk weet je niet waar je aan begint, maar je begint gewoon.'

Anne heeft Stichting Bikkel Anne opgezet en brengt sinds een jaar het blad Unlimited uit. Een eigentijds magazine, waarmee Mreijen wil 'inspireren, motiveren en afreageren'.

Anne vertelt dat ze eerst alles is gaan opschrijven; hoe willen we het gaan doen en met wie. In 2010 heeft ze dat plan naar de Bart de Graaf Fourndation gestuurd.

Ze is toen verkozen tot Bikkel van 2010 en heeft de financiële bijdrage die daar bij hoort, gebruikt als startkapitaal om haar idee verder uit te ontwikkelen.

Heilige geloof

'Het heilige geloof in je plan is belangrijker dan een businessplan,' zegt Hans van Putten.

'Je moet het zelf zijn en doen en je moet iets bewijzen. Als het vervolgens gaat draaien heb je vanzelf de overtuiging.'

'Heel veel mensen hebben wel een idee. Ze gaan dan vervolgens op zoek naar mensen die het risico moeten overnemen van dat idee en dan gaan ze eens beginnen,' stelt Van Putten.

Volgens de zorgondernemer moet je 'het zelf doen, zelf risico lopen en zelf je nek uitsteken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen