Nieuws21 okt '11 12:08Aangepast op 24 okt '11 19:05

Slurpen met wijnneus en wijsneus

Auteur: BNR Webredactie

We drinken steeds meer wijn uit Groot-Brittannië, Chili en Italië en steeds minder uit Frankrijk en Duitsland. Ook biologische wijnen zijn in opkomst. Een gat in de markt voor de dappere ondernemer of een regelrechte hel?

Door: Suzanne van den Oudenrijn
De 60-jarige Ilja Gort kocht in 1994 een Frans château en stortte zich op een carrière als biologische wijnboer.

“Ik kan het iedereen van harte afraden”, zegt Gort in BNR Generatie Einstein. “Bij mij was de aankoop een grote fout. Maar ja: als je zo'n kasteel eenmaal hebt, wil je ook goede wijn maken. Tien jaar lang draaiden we verlies, maar nu maakt het chateau winst.”

Grond kopen in Duitsland
Martijn Verkerk heeft al sinds zijn achttiende een passie voor wijnen. Hij schopte het vorig jaar tot beste  sommelier van Nederland. Toch koos hij voor een carrière als zelfstandig ondernemer. Hij is nu wijnimporteur.

De 26-jarige Verkerk ziet het vak van wijnboer ook wel zitten, vertelt hij terwijl hij aan tafel zit met Ilja Gort. Hij staat te popelen om ermee te beginnen. “Ik vindt de techniek van het wijn maken het mooiste van het vak. Volgende maand ga ik met een klant naar Duitsland om een stuk grond te kopen."

Biologische wijn
Ondanks zijn financiele crisis, kiest Gort er bewust voor om op zijn etiketten niet te vermelden dat het gaat om biologische wijn.

“Dat doen we nadrukkelijk niet omdat de meeste biologische wijnen niet in kwaliteit kunnen tippen aan niet-biologische wijn", zegt hij. “Daar ben ik het niet mee eens”, zegt Verkerk, “al zal ik nooit zeggen dat biologische wijn altijd de beste wijn is”. Met zijn bedrijf Smaragd Wijnen importeert Verkerk juist alleen maar 'natuurlijke wijnen'. 

Aanlengen met water
Of er druivenmost wordt aangelengd met water zoals in een aflevering van het NTR-programma de Keuringsdienst van Waren werd gesuggereerd? “Tuurlijk gebeurt het”, zegt Verkerk. Hij is de jerrycans met most in de praktijk wel eens tegengekomen.

Gort is het niet helemaal eens met de jonge ondernemer. “Ongetwijfeld zal het gebeuren, de verhalen hierover gaan al jaren rond. Toch valt het wel mee, de Albert Heijn zal zoiets nooit doen, zoals in het tv-programma wel werd geopperd." Verkerk is heel stellig: “Dat is geen wijn; wijn wordt niet gemaakt in Zaandam of Antwerpen”.  

BNR Generatie Einstein: elke zaterdag om 11.30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen