Nieuws14 okt '11 13:26Aangepast op 18 okt '11 14:57

Geld verdienen met je idealen

Auteur: BNR Webredactie

Ons klimaat verandert en allerlei planten- en diersoorten dreigen hierdoor te verdwijnen. De Stille Oceaan herbergt een afvalberg van plastic. Toch zijn er ook natuurliefhebbers die met hun strijd tegen deze ontwikkelingen een inkomen weten te vergaren.

De jonge onderwaterfotograaf en duurzaamheidconsultant Vincent Kneefel (26) en poolreiziger Marc Cornelissen (43) praten in BNR Generatie Einstein over hun drang om de wereld te verbeteren en hoe ze voorkomen dat ze hun idealen moeten verlochenen.

Passie
Vincent Kneefel bewondert Cornelissen al jaren, "omdat hij van zijn passie zijn werk heeft durven maken”, legt hij uit. De fotograaf heeft er bewust voor gekozen om naast zijn baan als onderwaterfotograaf ook te werken als consultant.

“Daarmee heb ik het grootste bereik”, zegt hij. "Daarnaast het als onderwaterfotograaf toch moeilijk is om een boterham te verdienen. We staan nu aan het begin van een nieuwe industriele revolutie”, aldus Kneefel. Als consultant werkt hij mee aan allerlei projecten zoals de tot standkoming van duurzame visnetten en ontwikkelingen op het gebied van electrisch vervoer .

Gevaren
Tijdens een van zijn poolreizen moet Cornelissen vechten voor zijn leven. Hij loopt een ijsbeer tegen het lijf. “Mijn grootste fout in mijn carriere en het kwam puur door mijn eigen onoplettenheid”. Hij was nonchalant geworden, zo vertelt de poolreiziger die de adrenaline bijna weer door zijn lijf voelt stromen. Kneefel zoekt onder water bewust de gevaren op, zo fotografeerde hij ook witte haaien en potvissen, het grootste roofdier ter wereld, “maar ik ben daarbij nooit bang geweest” .

Idealen
“Het werk is een eeuwige dialoog met jezelf, maar je moet niet dat waar je twintig jaar voor hebt geknokt, prijsgeven omdat je af een toe een factuur moet sturen”, zegt Cornelissen. Hij geeft toe dat hij ook werkt met bedrijven die nog niet altijd even groen zijn. “Toeristen die je mee neemt naar de oceanen of de polen worden vaak vanzelf ambassadeurs voor de klimaatkwestie”, denkt Kneefel. “Zeker als het invloedrijke mensen zijn. Dan heb je zeker rendement”, aldus Cornellissen.

Bekijk hier de foto's van Vincent:

Luister zaterdag om 11.30 uur naar BNR Generatie Einstein.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen