Nieuws26 sep '11 15:29Aangepast op 29 sep '11 00:06

De waarheid wordt altijd eerst belachelijk gemaakt

Auteur: Karin Backx

Arian Khamooshian en Rob van Hattum gaan er beiden vanuit dat de waarheid altijd eerst belachelijk wordt gemaakt, dan gewelddadig bestreden en vervolgens geaccepteerd.

De filosoof Arthur Schopenhaeur gaf deze drie fasen al aan. "Je moet van de geschiedenis leren," zegt Arian Khamooshian.

Volgens de jonge ondernemer in duurzame technologieprojecten hebben de universiteiten één groot manco. "Je leert er niet out of the box te denken. Het gaat alleen om onthouden," zegt Khamooshian.

"Je hebt iemand nodig die creatief denkt. Iemand die met een oplossing komt waar nog nooit iemand aan heeft gedacht," vult Rob van Hattum, directeur van weteschapsmuseum Nemo en documentairemaker op het gebied van duurzame technologie aan.

Een schop geven
Volgens Rob van Hattum heb je de creativiteit van wetenschap nodig om de wereld een schop te geven.

Khamooshian haalt het voorbeeld van de uitvinding van het vliegtuig aan. De hele wetenschappelijke wereld dacht dat dit nooit zou kunnen. "Never, ooit zou een mens kunnen vliegen," zegt hij. "Het werd belachelijk gemaakt."

"Eerst al bij de theorie, maar later ook toen ze al vlogen met het eerste prototype. Die twee broeders hebben iets gedaan wat de wereld verandert," zegt hij over de gebroeders Orville en Wilbur Wright, de uitvinders van het vliegtuig. "En zulke mensen hebben we nodig."

Khamooshian heeft er zelf overigens geen last van dat mensen hem belachelijk maken. Hij probeert de oplossingen van creatieve wetenschappers juist dusdanig toegankelijk te maken dat mensen het begrijpen en er iets mee willen.

Nieuwe theorie
Volgens de jonge ondernemer is er nog heel ruimte in de markt voor nieuwe uitvindingen en technologie. "Dus niet het voortborduren op al bestaande theorieën, maar het ontwikkelen van een nieuwe theorie en het verkopen daarvan," benadrukt hij.

Een uitvinder is toch vaak bezig met zijn eigen onderzoek. "Wetenschap is hun doel en niet het geld",  zegt Khamooshian. Om iets van de grond te krijgen helpt hij de wetenschapper bij het vinden van een investeerder én het management.

Rob van Hattum is zelfs een beetje jaloers op deze slimme ondernemer, alhoewel hij zelf nooit zo de drang heeft gevoeld om er veel geld mee te verdienen.

Om alles in goede banen te leiden heeft Khamooshian zijn moeder onlangs aangesteld als CEO. Op die manier kan hij, als technisch directeur, zich volledig richten op de projecten met de wetenschappers.

Luister naar het volledige interview met de 22-jarige ondernemer Arian Khamooshian en  Rob van Hattum, directeur van het wetenschapsmuseum Nemo, via de podcast van 24 september.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen