Nieuws9 mei '12 20:46Aangepast op 10 mei '12 18:12

‘Griekenland moet binnen eurozone blijven’

Auteur: Pieter van den Akker

Het zou wenselijk zijn dat Griekenland in de eurozone blijft. Anders komen er ook speculaties over andere landen zoals Portugal.

Dit zei Roel Beetsma, hoogleraar Economie aan de UvA, donderdag op BNR. Beetsma benadrukte dat Griekenland overigens formeel niet uit de eurozone gezet kan worden, omdat dit niet is meegenomen in het Verdrag van Europa.

De politieke crisis in Griekenland nadert het kookpunt nu de verkiezingen hebben uitgewezen dat de Grieken grote tegenstander zijn van de bezuinigingen en de radicale partijen de grote winnaar van de verkiezingen zijn geworden. Partijen die zich tegen de eisen van de EU, het IMF en andere schuldeisers hebben gekeerd, waardoor het vormen van een formatie lijkt te mislukken.

Onrust op markten
Rob Jansen, beurscommentator van BNR, zegt vandaag dat de opties voor Griekenland langzaam op beginnen te raken. De financiële markten reageren overspannen op de uitslag van de verkiezingen. Dit terwijl de rust een beetje was wedergekeerd, nadat het begrotingspact rond was waardoor een faillissement werd afgewend.  

Derde formatiepoging
Nadat gisteravond een formatiepoging strandde, is vandaag een derde poging gestart om een Griekse regering te formeren. De socialistische partij Pasok krijgt drie dagen de tijd om te onderhandelen.

De radicaal linkse leider Alexis Tsipras bereikte gisteravond geen akkoord met Pasok. De kans lijkt dan ook klein dat de derde partij van het land er wel in slaagt een regering te formeren. Europa maakt zich grote zorgen om de politieke situatie in het land, dat op de rand van een faillissement balanceert.

Versplinterd
Venizelos, voormalig minister van Financiën, wil een brede regering vormen van partijen die zich uitspreken voor een blijvend Grieks lidmaatschap van de eurozone en de Europese Unie. Hij wil daarom met de conservatieven en radicaal-links en ook met de kleine partij Democratisch Links regeren.

De partijen zijn echter zeer versplinterd als het op het bezuinigingsbeleid aankomt, laat Nikos Lanser, BNR-correspondent in Griekenland, weten. "Er is sprake van een landschap waarin iedereen anti-bezuinigen is, maar hoe dat ingevuld moet worden in de regering is totaal onduidelijk."

Tegenstanders
Lanser dicht Venizelos dan ook weinig kans toe om een regering te formeren. "Pasok gaat er alles aan doen om te laten zien dat zij niet schuldig zijn  aan de impasse. Hij heeft drie dagen de tijd, maar door zijn vele politieke tegenstanders wordt het een lastig verhaal. De kans op nieuwe verkiezingen acht ik erg groot."

Als Venizelos niet slaagt, doet de president een laatste poging om een regering van nationale eenheid te vormen. Daarna zijn nieuwe verkiezingen de enige mogelijkheid.

Barbaars
Gisteravond kwam Alexix Tsipras, leider van de Coalitie van Radicaal Links, ook al van een koude formatie-kermis thuis. Hij was tegen de hervormingen en bezuinigingen die Griekenland moet doorvoeren om internationale noodhulp te krijgen. Die zijn volgens hem 'barbaars' en 'ongeldig'.

Eerder mislukte ook al een eerste formatiepoging. Toen was Antonis Samaras van de conservatieve Nieuwe Democratie, de grootste partij, aan zet.

Exit uit de euro
Griekenland riskeert door de politieke impasse op korte termijn uit de euro te worden gezet. Verschillende partijen, waaronder die van Venizelos, hebben gezegd zich niet aan het Europese begrotingspact te willen houden.

Het noodlijdende land krijgt financiële steun van Europa in ruil voor drastische bezuinigingen. In het land gaan stemmen op zich niet meer te houden aan het begrotingspact. De noodhulp krijgt het land in termijnen en alleen als het iedere keer aan alle eisen voldoet. Het land heeft snel weer nieuwe miljarden nodig. Tot eind juni zou het gaan om ongeveer 30 miljard euro. Gaat de geldkraan dicht, dan stort de Griekse economie in elkaar, waarschuwde de econoom.

Tranche EFSF
Griekenland krijgt het leeuwendeel van de volgende tranche van 5,2 miljard euro uit een Europees hulppakket donderdag uitbetaald. Dat heeft het bestuur van het Europese noodfonds EFSF, waarin alle 17 eurolanden vertegenwoordigd zijn, woensdagavond besloten.

De Grieken krijgen 4,2 miljard euro direct uitbetaald. De rest van het geld, 1 miljard euro, is niet voor juni nodig om schulden af te lossen en zal afhankelijk van de financieringsbehoefte van het Zuid-Europese land later worden verstrekt.

Volgens Lanser zal de volgende tranche wel eens uitgesteld kunnen worden om wat druk op de ketel te zetten bij de Grieken. "Die geruchten gingen nu al, dus dat zou zo maar eens kunnen gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen