Nieuws4 sep '12 11:23

Gemiddelde Nederlander voelt zich meest thuis bij PVV

Auteur: Harmen Simon Teunis

Of de gemiddelde Nederlander nou bestaat of niet; hij voelt zich het meest thuis bij de PVV. Dat blijkt uit een analyse van de Stemwijzer-uitkomsten door Wegwijs Magazine.

Hoofdredacteur Olaf Geysendorpher legt uit: "De stemwijzer presenteert zelf de statistieken van de meest gekozen antwoorden. Als je al die meest gekozen antwoorden opnieuw invult in de stemwijzer dan kom je tot de conclusie dat de massa het eens is met de denkwijze van de PVV. Op plaats twee tot en met vijf komen de linkse partijen naar voren."

Toch laten de opiniepeilingen andere uitkomsten zien want in een van de meest actuele peilingen zou de PVV de vierde partij van het land worden. De uitkomsten van de analyse zouden volgens Geysendorpher overeenkomen met het beeld wat in de media is ontstaan over de partij van Wilders. "Je hoort vaak dat de PVV alleen roept wat de massa wil horen. Wat je nu ziet is dat wat de massa kiest uitkomt bij de PVV. Dat is een grappig conclusie want die daar bij aansluit.

Gebrek aan toelichting
Geysendorpher is overigens kritisch over het gebrek aan toelichting bij de vragen die gesteld worden in de Stemwijzer. De vraag over het begrotingstekort, noemt hij als voorbeeld. Daarin wordt gevraagd of het meer of minder dan drie procent moet zijn. "De gemiddelde Nederlander heeft totaal geen idee wat de consequentie is van de keuze die hij maakt als hij aangeeft dat hij het daarmee eens of oneens is. Wij hebben zelf als magazine besloten om daar een handleiding voor te schrijven.”

Je kunt het probleem van het begrotingstekort niet heel snel uitleggen, zegt hij. "Maar je kunt op zijn minst een toelichting geven waar het mee te maken heeft als je het ergens mee eens of oneens bent en wat daar de consequentie van is. Ik denk dat heel veel mensen dat misschien niet helemaal inzien als ze hun stem uitbrengen.”

Hypotheekrente populair thema
Aan de hand van de gegevens kan Geysendorpher zien welke thema’s ons het meest aanspreken. De hypotheekrente staat volgens hem veruit bovenaan.

"Gelijk daarna komen andere thema’s die ook te maken hebben met je financiële lasten dan wel met je persoonlijke toekomst. De AOW, de kinderbijslag en de studielening staan hoog. Allemaal die direct te maken hebben met het geld wat we overhouden per maand. Dat leeft en waarderen mensen het hoogste", aldus Geysendorpher.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen