Nieuws11 mei '12 13:21

Sap wil referendum over lijsttrekkerschap

Auteur: Anne-Greet Haars

Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks pleit voor een referendum over het lijsttrekkerschap als er meerdere kandidaten zijn.

Sap is tot dusver de enige binnen de partij die heeft aangegeven lijsttrekker te willen worden. Tofik Dibi zou volgens onbevestigde berichten ook een gooi willen doen naar het leiderschap.

Als er meerdere kandidaten zijn "zou het goed zijn als er in dat geval een lijsttrekkersreferendum komt'', aldus Sap vrijdag. "Ik ga niet over de procedures, dat is aan ons partijbestuur. En het moet natuurlijk wel praktisch haalbaar zijn. Maar voor de partijdemocratie is het mooi. Bovendien is het snel.''

Duidelijkheid
Sap wil graag vlug duidelijkheid wie de kandidaten voor het lijsttrekkerschap zijn, zodat zo snel mogelijk het referendum kan plaatsvinden."Deze en volgende week ben ik nog razend druk met de uitwerking van het zogeheten lenteakkoord. Daarna wil ik zo snel mogelijk campagne gaan voeren."

Hoe het referendum onder de leden moet worden gehouden, zou het partijbestuur moeten bepalen als die tenminste instemt met het idee.

Partijvoorzitter Heleen Weening laat weten een referendum een "interessante optie'' te vinden als zich inderdaad meer mensen melden voor het lijsttrekkerschap. Ze laat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Bekendmaking
Volgens de huidige planning maakt de partij op 31 mei de kandidaten voor het lijsttrekkerschap bekend en wijst het partijcongres op 30 juni de lijsttrekker aan. Dat laat weinig tijd voor het voeren van een campagne, omdat de verkiezingen op 12 september zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen