Nieuws16 mrt '12 13:17

Nieuwe PvdA-leider staat op

Auteur: Pieter van den Akker

Nog een paar uur en we weten wie zich de nieuwe partijleider van de PvdA mag noemen. Om 16 uur is het duidelijk. Wordt het Diederik Samsom, Ronald Pasterk, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam of Lutz Jacobi?

De leden van de partij hadden tot woensdagmiddag de kans om te stemmen over de opvolging van Job Cohen. Die stapte op omdat hij er naar eigen zeggen niet in was geslaagd om "in de politieke en mediawerkelijkheid van 'Den Haag' de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig over het voetlicht te brengen".

Diederik Samsom en Ronald Plasterk zijn met afstand favoriet om als winnaar uit de bus te komen. Na het vertrek van Cohen was het Martijn van Dam, die zich als eerste kandidaat stelde om de oud-burgemeester van Amsterdam op te volgen. Daarna meldde zich Diederik Samsom, die sinds 2003 Tweede Kamerlid is en daarvoor actief was voor Greenpeace.

Debat
Nadat deze jongelingen hun ambitie bekend hadden gemaakt, volgde nog een drietal: Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi. De onbekende Jacobi werden aanvankelijk heel weinig kansen toegedicht, maar die zijn gestegen na haar verrassend sterke optreden na een debat tussen de vijf kandidaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen