Opinie21 jul '12 12:49

BNR Begrip | Verklaar je nader!

Auteur: Ewald Theunisse

Een beetje uitleg maakt vaak een groot verschil.

Zoals onze vaste lezers inmiddels weten, wordt het overgrote deel van alle misverstanden en irritaties veroorzaakt doordat mensen elkaars manieren niet begrijpen: van denken, van doen en van communiceren met elkaar. Hebben we het hoe en waarom daarvan eenmaal door, dan ontstaat er meestal als vanzelf al over en weer meer begrip.

Een van de sleutels van de BegripsCode is: begin altijd bij jezelf. Kijk eerst wat je zelf kunt doen om de relatie met een ander te verbeteren.  (Hoe vaak leggen we de verantwoordelijkheid voor iets dat niet goed gaat bij een ander?)

Heb je soms weleens het idee dat iemand je niet begrijpt? Zie je een frons, grote ogen, schouderophalen? Neem dan eens heel even de tijd om uit te leggen waarom je iets deed of zei. Door je intentie duidelijk te maken, zal de ander zien dat je bedoeling goed was en zal dit het aanvankelijke onbegrip over de wijze waarop meteen verzachten. Hoe vaker je jezelf verklaart, hoe meer je de ander de gelegenheid geeft, je echt te gaan begrijpen. En elkaar begrijpen is de basis van elke goede relatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen